Dermatita seboreica este o afectiune a pielii caracterizata prin aparitia unor mici cojite denumite medical cruste, ce pot fi albicioase, uscate sau grasoase. Practic, exista doua forme principale ale afectiunii: matreata si scuamele.
Dermatita seboreica afecteaza cel mai frecvent pielea capului, in special la nivelul scalpului, fruntea, sprancenele, santurile nazale si fata. Mai poate aparea pe pielea din spatele urechilor, in canalul auditiv extern si chiar si pe pielea trunchiului, in special pe piept, in dreptul sternului si chiar in pliurile cutanate.
Daca o persoana din anturajul dumneavoastra prezinta simptome de dermatita seboreica, puteti sta linistit din punct de vedere al contagiozitatii, caci aceasta boala nu se ia.
Semne clinice
Dermatita seboreica se manifesta prin scuame albe, la nivelul scalpului, care se desprind si lasa in loc niste pete rosiatice. Cojitele se pot fixa in firele de par. Leziunile aparute pot da mancarimi si prin scarpinare excesiva se pot suprainfecta, capatand un aspect foarte neplacut. Cauza exacta a afectiunii nu este cunoscuta, insa au fost definiti factorii de risc ce pot contribui la aparitia dermatitei seboreice:
secretia seboreica in exces asociata cu sexul masculin; stresul; spalarea rara cu sampon sau folosirea unor sampoane prea agresive care stimuleaza secretia sebacee; boli de piele asociate: acneea rozacee, acneea vulgara, psoriazisul; obezitatea; boala Parkinson; folosirea de lotiuni care usuca pielea si care au in compozitie alcool; lipsa de odihna.
Cei care sufera de dermatita seboreica trebuie sa se adreseze medicului dermatolog pentru un diagnostic corect si sa nu apeleze la niciun „leac” din cunostinte sau vecini pana diagnosticul nu este fixat cu certitudine.
Ce deranjeaza, de fapt?
In dermatita seboreica nu s-au constatat anomalii cantitative ale secretiei sebacee. In plus, nu toti pacientii au secretia de sebum in exces si, desi s-au gasit microorganisme de tipul Pityrosporum ovale in scuamele (matreata) din zonele cu dermatita seboreica, ele au putut fi intalnite si in alte zone ale organismului. Dermatita seboreica apare si la pacientii care nu mai sunt in perioada de maxima activitate a glandelor sebacee (de exemplu bolnavii cu Parkinson).
Dermatita seboreica este o afectiune cronica, deci cei care sufera trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca este esential ca perioadele de inactivitate sa fie cat mai mari prin respectarea unor reguli generale de viata si printr-o ingrijire corespunzatoare. La aceasta se adauga tratamentul medicamentos, care trebuie sa fie foarte riguros aplicat dupa un consult medical specializat.
Tratamentul
Tratamentul adecvat al dermatitei seboreice trebuie sa tina cont de urmatoarele principii:
tratarea componentei fungice si inflamatorii; evolutia cronica, terenul pe care evolueaza (in general la tineri). Tratamentul local trebuie sa fie bine tolerat in conditiile in care durata este de obicei lunga. Nu trebuie sa fie neglijat nici aspectul agreabil (geluri de dus, spuma de baie) si nici cel practic (o singura aplicare pe zi sau chiar mai rar). In prezent, tratamentele moderne au in vedere doua aspecte:
produse antifungice clasice (sulfura de seleniu, zinc – pyrithion, piroctolamina, propilen – glicol in concentratie de 15% etc.);
antifungice moderne (ciclopiroxolamina si derivatii de imidazol, substante care au si efect antiimflamator). Formele disponibile in farmacii sunt diverse: sampoane, creme, lotiuni.
Cum procedam in diverse situatii in functie de gravitate?
Dermatita seboreica severa, cu roseata importanta, cu matreata uscata sau grasa in cantitate mare si mancarimi insuportabile se trateaza la inceput cu un produs antifungic modern, asociat sau nu cu un corticoid in lotiune. Acesta din urma se aplica pentru o perioada scurta, chiar daca la nivelul scalpului efectele secundare ale corticoterapiei se instaleaza mai greu. In afara perioadelor de aparitie a mancarimii, se poate folosi un antiinflamator nesteroidian local in alternanta cu un antifungic.
In cazurile de dermatita seboreica rebela sau grava se pot folosi antifungice pe cale generala (ketoconazol).
Matreata este o manifestare a dermatitei seboreice, mai mult sau mai putin severa, pentru care nu exista scheme de tratament standard, ci acesta trebuie personalizat. Esential ramane controlul periodic la medic si urmarirea in timp a rezultatelor tratamentului.
Dr. Ramona Popescu
Medic de familie
Centrul medical „Sf. Ecaterina”, Constanta
[email protected]
Si eu am incercat multe sampoane si tratamente ca sa scap de matreata si mancarimea scalpului.
Dupa mult timp am reusit sa scap cand am gasit un sampon foarte bun recomandat de un doctor dermatolog.
Doctorul mi-a zis sa cautat sampon antimatreata cu ulei 100% pur din arbore de ceai (tea tree oil) de la Thursday Plantation.
Pe langa sampon eu mi-am cumparat si o sticluta de ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) si am pus direct in sampon sa fie mai puternic la inceput.
Efectele au fost asa cum mi-a zis doctorului, am scapat complet de matreata si de mancarimea scalpului. Acuma mai folosesc doar samponul pentru pur si simplu m-am indragostit de mirosul lui si de faptul ca nu face spuma cum fac produsele chimice.