Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Rozaceea sau rosu in obraji

6 ianuarie 2010
Share

Rozaceea, afectiune cutanata, se manifesta frecvent la persoanele cu varsta intre 30 si 50 de ani, fiind comuna la femei si la persoanele cu pielea de culoare deschisa (fototip 1 si 2). Rozaceea este o afectiune cutanata caracterizata prin modificari vasculare, asociate cu o eruptie acneiforma (papule, pustule), localizate predominant pe zonele convexe ale fetei.


Din ce cauze apare rozaceea?

Nu se stie cu exactitate cauza aparitiei rozaceei. Printre factorii implicati se numara Demodex foliculorum, un acarian a carui prezenta in numar mare la nivelul foliculului pilosebaceu poate agrava rozaceea. Un rol controversat in aparitia acestei afectiuni il are si Helicobacter pylori, o bacterie gram-negativa care se dezvolta in tubul digestiv. Rozaceea poate fi agravata de aplicarea unor creme grase si, mai ales, de utilizarea de corticosteroizi topici.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul de rozacee se stabileste pe baza aspectului clinic. Sunt descrise 4 subtipuri ale acestei afectiuni.
Rozaceea eritemato-telangiectazica, ce se caracterizeaza prin eritem facial central tranzitor, apoi persistent, asociat sau nu cu telangiectazii (vase dilatate, vizibile); Rozaceea papulo-pustuloasa se caracterizeaza prin prezenta de papule (mici ridicaturi de culoare rosie) si pustule (vezicule cu puroi) pe fond eritematos, localizate in zona centrala a fetei (frunte, nas, barbie, obraji); Rozaceea fimatoasa se defineste prin ingrosarea marcata a pielii, cu suprafata neregulata si pori dilatati, mai ales pe nas (rinofima), dar si pe frunte, barbie, urechi, pleoape; Rozaceea oculara poate precede afectarea cutanata, dar de obicei se manifesta simultan cu aceasta. Pacientii pot descrie senzatie de corp strain intraocular, uscaciune, arsura sau intepaturi, fotofobie. Blefarita (inflamatia pleoapelor) si conjunctivita sunt cele mai frecvente forme de afectare oculara in cadrul rozaceei. Factorii care determina inrosirea fetei sunt ingestia de alcool, condimente, bauturi fierbinti, expunerea la frig, caldura, ultraviolete sau stresul emotional. Pacientii pot avea si senzatia de arsura sau intepatura, care se exacerbeaza dupa aplicarea unei creme.

Produse pentru ten sensibil predispus la inrosire

Pentru a controla rozaceea este important ca pacientul sa identifice factorii individuali care determina agravarea acesteia si sa ii evite. Factorii cel mai frecvent incriminati sunt expunerea la soare, stresul emotional, caldura sau frigul, vantul, efortul fizic intens, consumul de alcool, baile fierbinti si condimentele. Este recomandata folosirea de produse dermatocosmetice pentru ten sensibil predispus la inrosire, si evitarea celor care produc senzatia de intepatura sau arsura (de obicei contin alcool, parfum, mentol). Utilizarea zilnica a cremelor fotoprotectoare este utila in cazul pacientilor cu rozacee, cele cu filtru mineral fiind bine tolerate.

Desi nu exista un tratament care sa vindece rozaceea, manifestarile acesteia pot fi controlate. Pacientii cu rozacee eritemato-telangiectazica beneficiaza de tratament cu laser vascular sau lumina intens pulsata.

Nu exista tratament care sa vindece complet rozaceea
Tratamentul rozaceei papulo-pustuloase include utilizarea de creme cu metronidazol sau acid azelaic, la care se adauga administrarea de medicamente din grupa tetraciclinelor, timp de 6-12 saptamani, in doza mica non-antibiotica, folosite pentru efectul antiinflamator. Rinofima se trateaza chirurgical, cu laser CO2 sau prin dermabraziune. Rozaceea oftalmica poate fi tratata cu antibiotice topice.

Netratata adecvat, rozaceea devine dificil de controlat

Tratamentul cu tetracicline pe cale orala (sub forma de comprimate) este eficient si pentru reducerea manifestarilor oculare ale rozaceei. Pentru tratamentul local al acesteia se mai utilizeaza produse care contin sulf sau creme care au efect antibacterian si keratolitic (elibereaza canalele sebacee). Desi rozaceea nu afecteaza starea generala de sanatate, este o boala cronica. In lipsa unui tratament adecvat, rozaceea se agraveaza si devine dificil de controlat prin terapie ulterioara.

Dr. Rodica Negreanu,
Medic specialist dermatolog,
Centrul Medical Unirea

Nota pentru articolul «Rozaceea sau rosu in obraji»:4.40/ 5 (5 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.