Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Unghiile indica sanatatea intregului organism

22 ianuarie 2013
Share

Unghiile sunt un fel de fereastra in ceea ce priveste sanatatea organismului fiecarui om. Orice schimbare in ceea ce priveste culoarea sau forma lor poate indica aparitia unei anumite probleme care poate fi destul de grava. De exemplu, unghiile albe pot indica anemie sau boli ale rinichilor, iar petele maro care apar acolo unde unghia se desparte de restul degetului ar putea fi un semn al psoriazisului.

Unghiile contin proteine si keratina si cresc intre 0.5 si 1.2 milimetri pe saptamana. Anomaliile pot fi uneori rezultatul unor deficiente nutritionale sau al unor tulburari. Solicitati ajutor de specialitate daca va confruntati cu asemenea simptome si nu lasati problemele fara rezolvare.

Afectiunile organismului si unghiile

Unghiile albe care au pete roz in jurul varfurilor sunt un semn al cirozei hepatice. Mai mult, atunci cand intreaga unghie este alba, ar putea fi cazul unor tulburari renale, hepatice sau anemie. Liniile albe de pe unghie ar putea fi o cauza a unor probleme ale ficatului.

Unghia pe jumatate alba cu pete de culoare inchisa poate indica tulburari ale rinichilor. Cele foarte groase semnaleaza faptul ca sangele nu circula in mod corespunzator, ca exista probleme in ceea ce priveste circulatia periferica.

Daca aveti unghiile galbene, este posibil sa va confruntati cu diabet, probleme ale ficatului, probleme respiratorii sau ale sistemului limfatic. Unghiile inchise la culoare si foarte subtiri sunt un semn al deficientei de vitamina B12. Uneori, unghiile pot avea chiar forma unei lingurite, fiind foarte bombate. Unghiile casante sunt un semnal in ceea ce priveste deficitul de fier, probleme cu glanda tiroida, cu rinichii sau circulatia.

Daca unghiile dumneavoastra sunt foarte flexibile, ar putea fi vorba de artrita reumatoida. Patul unghiei de culoare albastra (vinetie) ar putea indica obstructie pulmonara sau emfizem pulmonar. Unghiile care se exfoliaza foarte usor indica faptul ca trebuie sa includeti cat mai multe proteine si minerale in dieta. Unghiile fine, foarte fragile v-ar putea trimite la medic pentru o tiroida hiperactiva. Unghiile care se separa de patul lor ar putea reprezenta o problema reala in randul tulburarilor tiroidiene. Colturile crescute ar putea semnala o infectie, iar cele cu denivelari, tot o afectare a tiroidei.

Unghiile plate pot indica boala Raynaud, ce afecteaza sistemul circulator care, la randul sau, afecteaza membrele (mainile si picioarele sunt reci continuu). Unghiile neobisnuit de mari si patrate ar putea atrage atentia asupra unei tulburari hormonale. Culoarea rosie la baza patului unghiei poate semnala o tulburare a tesutului conjunctiv. Modificarile in ceea ce priveste unghiile dumneavoastra pot indica o reala problema, asa ca acordati o atentie deosebita atat in ceea ce va priveste, cat si in ceea ce-i priveste pe cei dragi.

Ruxandra Raica

Sursa: www.essortment.com

Nota pentru articolul «Unghiile indica sanatatea intregului organism»:3.80/ 5 (5 voturi)
#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.