Revista care te menține sănătos

Știri

Hipertensiunea arterială la 30 de ani, risc crescut de declin cognitiv

Mădălina Cristea; sursă: healthline.com
8 octombrie 2021
Share
Hipertensiunea arterială la 30 de ani, risc crescut de declin cognitiv

Adulţii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani care suferă de hipertensiune arterială prezintă o predispoziţie spre a dezvolta demenţă mai târziu în viaţă. Un studiu publicat recent în revista Hypertension relevă că gestionarea tensiunii arteriale crescute în perioada adultă tânără ar putea reduce riscul declinului cognitiv.

Dr. Mingguang He, autorul principal al studiului și profesor la University of Melbourne din Australia, trage un semnal de alarmă asupra faptului că hipertensiunea arterială cu debut precoce devine din ce în ce mai frecventă. Specialistul a punctat faptul că, deși legătura dintre tensiunea arterială crescută, sănătatea creierului și demență este deja cunoscută, până acum nu se știa cum factorul vârstă timpurie poate afecta relaţia dintre acestea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Hipertensiunea arterială scade volumul creierului

Dr. Mingguang He împreună cu echipa sa de cercetători au analizat o bază de date uriaşă, cu informaţii anonime şi detaliate privind sănătatea a aproximativ jumătate de milion de voluntari din Marea Britanie. După compararea scanărilor RMN de la mii de persoane de vârste diferite, cu și fără hipertensiune arterială, oamenii de ştiinţă au descoperit că volumul total al creierului a fost mai mic în rândul indivizilor cu tensiune arterială crescută.

Concluziile au fost clare. Hipertensiunea arterială, diagnosticată înainte de vârsta de 35 de ani, a fost asociată cu cele mai mari reduceri ale volumului creierului. De asemenea, cercetătorii au descoperit că persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani care au tensiunea arterială crescută prezintă un risc cu până la 61% mai mare de a dezvolta demenţă.

Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament

Prevenţia, cel mai bun tratament

Pe baza datelor obţinute, specialiştii le recomandă oamenilor să ia în considerare mijloace de prevenire a demenţei pe toată durata vieţii. Asta presupune adoptarea unei alimentaţii sănătoase, evitarea tutunului, limitarea consumului de alcool şi alocarea de timp, încă din adolescenţă, pentru desfăşurarea activităţilor fizice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.