Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Hipertensiunea arteriala impune un alt stil de viata

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
10 noiembrie 2006
Share

Se poate vorbi despre hipertensiune arteriala atunci cand valorile presiunii cu care sangele circula prin artere sunt mai mari decat cele considerate a fi normale.

Diagnosticul de hipertensiune arteriala se stabileste atunci cand valorile presionale depasesc 140/90 mm Hg la trei determinari succesive, in conditii de repaus.

Important de stiut este si faptul ca specialistii recomanda un tratament medicamentos doar persoanelor care prezinta si factori de risc, care se asociaza acestor valori presionale.

Cauzele tensiunii arteriale sunt, in proportie de peste 90%, reprezentate de o multitudine de factori (teoria mozaicului etiologic), precum ereditatea (mostenirea genetica), factorii ce tin de calitatea vaselor, starile emotionale si conflictuale repetitive, anumite tulburari endocrine, alimentatia hipercalorica si cu adaos de sare. Aceasta hipertensiune este denumita de catre specialisti hipertensiune arteriala esentiala. In restul cazurilor, hipertensiunea arteriala se considera a fi secundara unei anumite cauze ce poate fi identificata (cauza renala, endocrina, anomalii ale peretilor arteriali etc.).

Stiati ca valorile crescute ale tensiunii arteriale conduc, in timp, la afectarea organelor numite tinta, precum creierul, inima si rinichii ?

Cum se manifesta hipertensiunea arteriala?

Avand in vedere faptul ca hipertensiunea arteriala este o boala silentioasa in stadiile de inceput, este intelept si util sa ne verificam valorile tensiunii arteriale cel putin o data pe an sau cu orice alta ocazie ne prezentam la medic.

Nu trebuie sa asteptam instalarea unor semne, precum durerile de cap dimineata la trezire, instalarea ametelilor, aparitia sangerarilor nazale, a tulburarilor de vedere sau de auz, a modificarilor de ritm cardiac sau a instalarii unui accident vascular cerebral.

Factori de risc

Sunt persoane la care se manifesta o serie de factori de risc ce pot conduce la instalarea si/sau agravarea efectelor valorilor crescute ale tensiunii arteriale.

Cunoastem cu totii acesti factori de risc, precum: fumatul, valorile crescute ale glicemiei sau diabetul zaharat, varsta care depaseste 60 de ani, alte afectiuni vasculare cardiace, renale sau cerebrale in trecutul propriu sau la rudele apropiate, valori constant crescute ale tensiunii arteriale, valori crescute ale lipidelor sau grasimilor in sange si supraponderaliatea sau obezitatea.

Cum influenteaza stilul de viata valorile hipertensiunii arteriale?

Trebuie sa stim cu totii ca respectarea unui stil de viata sanatos previne aparitia hipertensiunii arteriale. De asemenea, un stil de viata sanatos contribuie la scaderea valorilor tensiunii arteriale si asigura eficientizarea terapiei medicamentoase.

Prin stil de viata sanatos, se intelege:

renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool si cafea, de asemenea, reducerea consumului de sare si grasimi din alimentatie, in special cele de origine animala (accentul pozitiv punandu-se pe uleiul de floarea soarelui si grasimea provenind de la peste), revenirea la valorile greutatii ideale in cazul supraponderalitatii sau obezitatii;

cresterea consumului de fibre alimentare, de legume si fructe ce contin, alaturi de lactatele partial degresate, potasiu, sodiu, calciu;

reducerea stresului zilnic, evitarea starilor conflictuale, indepartarea starii de oboseala prin respectarea unui numar adecvat de ore de odihna si somn, participarea in mod activ la programe de gimnastica de intretinere, wellness sau fitness terapeutic, concepute adaptat si desfasurate sub stricta supraveghere a specialistilor din domeniu (fiziokinetorerapeutic si medici de recuperare medicala).

Concurs: Centrul „Medical Care” ofera posibilitatea cititorilor revistei Farmacia Ta de a beneficia de consultatie gratuita pe patologie de recuperare medicala. Sunati la redactie pana la data de 1 decembrie 2006 si puteti fi unul dintre cei 5 castigatori. Succes!

 

Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar recuperare medicala
Centrul „Medical Care”

 

Nota pentru articolul «Hipertensiunea arteriala impune un alt stil de viata»:4.43/ 5 (7 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.