Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Un zbor fara palpitatii chiar daca sunteti cardiac

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 august 2021
Share
Un zbor fara palpitatii chiar daca sunteti cardiac

Daca suferiti de boli ale inimii nu inseamna ca trebuie sa va limitati vacantele, mai ales pe cele in care ajungeti cu avionul. Cele mai multe persoane suferinde continua sa calatoreasca, fara probleme, dupa ce s-au asigurat ca si-au luat toate masurile de precautie.

Presurizarea cabinelor din avion si altitudinea pot determina exacerbarea unor simptome ale bolilor de inima, precum dispneea (senzatia de lipsa de aer), ameteala sau durerea in piept (angina). In general, riscul de a zbura cu avionul este mic pentru persoanele cu boli de inima tinute sub control. Insa, urgentele cardiace raman o problema in cazul zborului cu avionul.

Cel mai mare risc pentru aceasta categorie de persoane este reprezentat de formarea unui cheag de sange sau tromboza venoasa. Exista mai multi factori care pot creste riscul de aparitie a unui tromb in timpul zborului. Printre acestia se numara deshidratarea, nivelul scazut de oxigen din cabine si statul pe scaun pentru o perioada mai mare de timp.

Cand trebuie evitat zborul

Pentru a va micsora riscul aparitiei complicatiilor cardiovasculare, este necesar sa luati niste masuri de precautie. Nu este indicat sa zburati cu avionul daca:

  • ati suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral in ultimele doua saptamani;
  • ati suferit o implantare de stent coronarian in ultimele doua saptamani;
  • ati suferit o interventie chirurgicala pe inima in ultimele trei saptamani (mai mult daca ati avut si complicatii pulmonare);
  • aveti angina instabila, insuficienta cardiaca necontrolata sau aritmii cardiace necontrolate;
  • aveti hipertensiune arteriala necontrolata.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Precautii pentru un zbor lin

Inainte de a zbura cu avionul este necesar sa:

  • discutati cu medicul si sa fiti informat daca boala de inima de care suferiti este sub control;
  • ii solicitati medicului un document in care sa fie explicata boala de care suferiti pentru a-l lua in calatorie;
  • mergeti la aeroport cu mai mult timp inainte pentru a evita efortul fizic intens si stresul;
  • aveti medicamentele necesare;
  • aveti copii ale documentelor medicale;
  • aveti notate numerele de telefon ale medicului curant si al membrilor familiei;
  • in timpul zborului este recomandat sa purtati sosete cu compresie, sa evitati consumul de alcool si sa beti multa apa pentru a evita formarea cheagurilor de sange;
  • optati pentru un loc langa culoar, pentru a face mici plimbari in timpul zborului;
  • va interesati despre posibilele boli transmisibile din tara in care mergeti pentru a vedea daca aveti nevoie de vaccinari sau medicamente suplimentare;
  • fiti sigur ca aveti asigurare medicala care acopera toata perioada de sedere in locurile in care mergeti.

Probleme de sanatate la bordul avionului. Ce solutii avem

Sfatul specialistului

Chiar daca bolile de inima sunt ingrijoratoare, nu trebuie sa va preocupati. Este indicat sa urmati intocmai tratamentul prescris de medic, atat inainte de zborul cu avionul, cat si in timpul vacantei pentru a va bucura de aceasta. Daca va luati masurile de siguranta impuse, riscul de a aparea complicatii este foarte mic. Totusi, inainte de a planui o calatorie cu avionul este indicat sa discutati cu medicul pentru a avea in vedere eventualele riscuri sau contraindicatii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.