Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Ritualuri care va ajuta sa adormiti

24 septembrie 2012
Share

Cu siguranta stiti cat de bine va simtiti dupa un somn linistit, de noapte. In plus, somnul are o multime de beneficii pentru sanatate. Incaperea in care dormiti trebuie sa fie neaparat o oaza de liniste si indicat ar fi sa aveti un program de somn bine stabilit.

Daca va culcati si va treziti la ore diferite, ritmul circadian poate fi intrerupt, si astfel o stare de somnolenta continua poate persista.

Stiati insa ca organismul poate fi antrenat astfel incat starea de somnolenta sa apara atunci cand doriti dumneavoastra? Ei bine, daca va simtiti agitati la sfarsitul unei zile foarte grele, iata cateva trucuri care sa va ajute sa cadeti intr-un somn profund.

Pastrati un jurnal!

Sunteti stresati inainte de culcare? Luati un pix si o agenda si asterneti pe foaie toate gandurile care va nelinistesc. In acest fel veti putea scapa de anxietate, mintea va fi profund eliberata, astfel incat preocuparile sa fie amanate pana ziua urmatoare. Confortul este cheia atunci cand sunteti obositi si incercati sa adormiti, iar acest lucru este influentat de temperatura din camera. Inainte de a va culca, asigurati-va ca in camera, chiar daca afara nu mai este cald, temperatura este optima, iar aerul este respirabil. Pijamalele trebuie sa fie din bumbac, deoarece pielea trebuie sa respire la randul ei. Daca tot nu va simtiti bine, puteti face un dus cu apa calaie, pentru ca temperatura corpului sa scada.

Relaxati-va!

Inainte de a adormi, trebuie sa va relaxati. Puteti incerca sa faceti cateva exercitii simple, de stretching sau de respiratie. Muzica poate avea si ea un efect relaxant, va poate scapa de tensiune, la fel si exercitiile meditative. Un film bun, poate o comedie romantica v-ar putea ajuta sa va destindeti. Nu uitati ca, inainte de culcare, sa opriti televizorul, computerul si radioul.

Stati la soare!

20 de minute pe zi petrecute afara va vor ajuta sa va setati ritmul circadian, ceea ce promoveaza o noapte de somn odihnitor. Chiar daca este toamna, soarele isi face simtita prezenta si, in plus, este foarte sanatos. Probabil ca ati auzit ca un pahar de lapte cald va poate ajuta sa adormiti, insa un bun remediu este si ceaiul pe baza de plante, mai ales daca nu vreti sa mergeti la culcare pe stomacul gol. Totusi, nu incercati sa va fortati sa adormiti. Anxietatea pe care o resimtiti pentru ca nu puteti adormi poate perpetua ciclul de insomnie. In schimb, angajati-va intr-o activitate, precum cititul pana in momentul in care va veti simti somnorosi.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.