Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Ghid de prim ajutor pentru calatorie

15 iulie 2016
Share

Fie ca plecati intr-un weekend la munte, fie ca mergeti in vacanta intr-o tara exotica, atunci cand va faceti bagajul, pe lista lucrurilor pe care nu trebuie sa le uitati acasa se afla si o trusa medicala.

V-ati intrebat vreodata ce ati face daca v-ati accidenta in excursia la munte? Nu vorbim despre accidente grave, ci de ceva usor, dar care necesita cel putin dezinfectarea si bandajarea ranii, iar pe o raza de 50 de kilometri nu se afla nicio farmacie sau dispensar medical. Dar daca va aflati intr-un loc de o frumusete divina, intr-o tara straina ai carei locuitori nu stiu limba engleza, iar dumneavoastra aveti nevoie de un antidiareic sau va „crapa” capul din cauza unei migrene? Cum ati proceda intr-o astfel de situatie? Sfatul nostru este sa aveti in bagaj o mica trusa medicala. Dar ce ar trebui sa contina ea?

Fara prescriptie medicala

Din categoria medicamentelor eliberate fara reteta de la medic, trusa de calatorie ar trebui sa includa:

  • Medicamente pentru durere, febra si antiinflamatoare, cum sunt cele pe baza de ibuprofen, acetaminofen sau acid acetilsalicilic;

  • Medicamente pentru raceala, cum ar fi cele pe baza de paraacetilaminofenol, dropsuri pentru durerile in gat, pentru calmarea tusei, expectorante;

  • Medicamente pentru problemele digestive (diaree, constipatie): medicamente antiacide (cum ar fi cele cu bicarbonat de sodiu sau carbonat de calciu), antidiareice (de exemplu, cele pe baza de clorhidrat de loperamida sau subsalicilat de bismut), saruri de rehidratare, dar si laxative usoare;

  • Daca aveti rau de miscare, ar trebui sa acoperiti si acest aspect. Aceleasi pastile va sunt utile si daca aveti de gand sa incercati pentru prima oara o plimbare cu vaporul si nu stiti daca aveti sau nu rau de mare. De asemenea, nu trebuie ignorat nici raul de altitudine/inaltime.

Pacientii cronici trebuie sa fie foarte atenti

In cazul in care suferiti de afectiuni cronice, in primul rand, ar trebui sa aveti in bagaj medicamentele pe care le luati de obicei, in ambalajul original. Pe langa acestea, copii ale tuturor prescriptiilor, inclusiv denumirile generice pentru medicamente. De asemenea, n-ar strica sa aveti o reteta sau o scrisoare medicala cu antetul si parafa medicului care v-a prescris substantele controlate si medicamentele injectabile. Lasati o copie a retetei acasa, unui apropiat. Atentie! Ar fi bine sa verificati la ambasada sau consulat daca in tara pe care o vizitati sunt permise medicamentele care v-au fost prescrise. Sunt state care nu lasa vizitatorii sa introduca anumite medicamente in tara.

Daca sunteti diabetic, nu uitati acasa indulcitorii artificiali sau insulina. De asemenea, daca suferiti de alergii, nu plecati la drum fara antihistaminice. Cei cu alergii severe trebuie sa aiba la indemana adrenalina autoinjectabila. O bratara sau un pandantiv care sa-i avertizeze pe cei din jur ce problema medicala aveti in caz ca faceti o criza (de exemplu, epilepsie sau diabet) este, de asemenea, necesara.

Primul ajutor

Alte elemente importante, pe care sa le aveti la dumneavoastra in calatorie, sunt:

  • Lotiune sau crema de protectie solara (SPF minimum 15);

  • Lotiune pentru arsuri solare;

  • Comprese sterile si bandaje de diverse marimi, fasa elastica, leucoplast, foarfeca;

  • Termometru digital;

  • Spray sau creme antiinsecte;

  • Solutie de dezinfectat ranile: betadina, iod;

  • Unguent cu antibiotic pentru sterilizarea ranilor si prevenirea infectiilor;

  • Lacrimi artificiale;shutterstock 74168692 2

  • Servetele umede antibacteriene sau pe baza de alcool sanitar (cu cel putin 60% alcool);

  • Plasturi pentru basici si bataturi;

  • Card de sanatate si/sau asigurare medicala de calatorie, copie si original.

Ideal ar fi ca articolele medicale pe care planuiti sa le luati in calatorie sa fie reunite intr-o cutie fabricata dintr-un material rezistent, de preferinta un plastic dur, nu din material textil care se poate rupe, ducand, astfel, la deteriorarea continutului.

Continutul trusei de prim ajutor poate suferi modificari in functie de destinatie (la munte sau la mare, in tara sau in strainatate, in oras sau in locuri izolate), de durata vacantei, daca merg si copii sau nu. Nu in ultimul rand, de existenta anumitor afectiuni cronice.

Elena Coroianu

Sursa: www.nc.cdc.gov

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.