Revista care te menține sănătos

Prevenție

O vara fara arsuri solare!

8 iunie 2011
Share

Zile toride, vacanta la malul marii, expunere necontrolata la soare pentru a obtine bronzul mult dorit, chiar si mersul pe strada in mijlocul zilei pot atrage dupa sine aparitia arsurilor solare, din care poate decurge o serie de consecinte imediate si pe termen lung greu de gestionat si, uneori, ireversibile!

Stim ca avem nevoie de soare, dar nu trebuie sa exageram. Expunerea la soare este potrivita dimineata pana in ora 10.00, doar pentru 20 de minute, sau dupa-amiaza tarziu.

In functie de lungimea de unda, razele ultraviolete A si B patrund in piele la diferite niveluri, in epiderm si derm, cauzand distrugerea fibrelor de colagen si elastina, a peretilor vaselor capilare, precum si modificari la nivelul ADN-ului celular, determinand aparitia cancerului de piele.

 

De ce si cum ar trebui sa pastram echilibrul?

Fotoimbatranirea cutanata (photoaging) este procesul natural irevesibil pe care incepem sa-l constientizam dupa varsta de 30 de ani si la care contribuim prin expunerea necontrolata la soare, la aparatele de bronzare cu UV (solare) si fumat. Imediat dupa expunere are loc arsura cutanata (proces inflamator) care, prin repetitivitate duce la distrugerea proteinelor din derm si  la ruperea fibrelor de colagen si elastina. Cel mai ingrijorator aspect al expunerii necontrolate la soare este riscul crescut de aparitie a cancerului de piele! Razele UV produc denaturarea membranelor si a ADN-ului celular, modificand activitatea enzimatica si imunologica a celulelor cutanate.

 

Sfaturi pentru o protectie solara eficienta

Fotoprotectia inseamna expunerea controlata la soare, in intervalul orar indicat, evitarea unor activitati in aer liber in mijlocul zilei, purtarea unor haine lejere care sa acopere zonele sensibile si a palariei de soare. De asemenea, sunt importante si hidratarea continua (consumul a 2-3 l apa/zi si creme emoliente bogate in lipide, aplicate dupa expunerea la soare), dieta bazata pe legume si fructe proaspete si renuntarea la fumat!

Si protectia parului este importanta, prin folosirea de masti si uleiuri! Copiii necesita o atentie speciala, creme cu factor de protectie (SPF) ridicat si expunere minima la soare in mijlocul zilei, acceptabila fiind o expunere de foarte scurta durata dimineata, pentru a stimula sinteza vitaminei D in scopul dezvoltarii unui sistem osos sanatos. Purtarea ochelarilor de soare cu inalta protectie UV este foarte indicata, deoarece exista riscul dezvoltarii unui melanom la nivel ocular.

 

Cremele cu SPF se aplica cu 20 de minute inainte de expunerea la soare

Folosirea corecta a cremelor cu SPF presupune aplicarea lor cu cel putin 20 de minute inainte de expunere, repetarea procedurii dupa inot sau dus, astfel incat arsurile solare sa fie evitate. Pentru persoanele cu tenul deschis (fototip I, II), cele mai vulnerabile la o arsura solara imediata, este indicata crema cu SPF 50, lotiunile sau spray-urile avand un SPF redus (15-20), fiind recomandate persoanelor cu tenul mai inchis. Pentru fata exista atat creme, cat si geluri non-comedogenice cu SPF ridicat, adresate in special tenului cu acnee. Atentie, tenul acneic trebuie protejat de soare, deoarece acneea este agravata de mediul cald si umed, iar expunerea leziunilor inflamatorii va duce la hiperpigmentare reziduala!

 

Ce facem in cazul arsurii solare imediate?

O arsura solara imediata inseamna inrosirea pielii inca din timpul expunerii (in 2-4 ore), senzatie progresiva de usturime, tensiune cutanata, edem sau chiar vezicule. Exfolierea apare dupa 24-48 de ore in procesul de reparare cutanata, iar hiperpigmentarea mai tarziu, pana la 7 zile. Imediat ce constatam astfel de modificari, intrerupem expunerea la soare, aplicam comprese cu apa rece (20 de minute), apoi creme emoliente si, uneori, medicatie antiinflamatoare, la indicatia medicului.

 

Ce facem cu pielea deja afectata de radiatiile UV?

Datorita multitudinii de metode de rejuvenare faciala si corporala, primul pas ar fi consultarea unui specialist dermatolog, in vederea stabilirii diagnosticului si a metodei potrivite de tratament. Pentru hiperpigmentarile usoare, se recomanda folosirea de creme cu vitamina C, alphahidroxyacizi sau retinoizi. Hiperpigmentarile profunde, vechi, se pot trata printr-o varietate de metode, peeling-uri chimice de grade diferite, tratament cu lumina intens pulsata (IPL) sau tratamente laser.

 

Cancerul de piele – cand ne alarmam?

Trebuie sa vaprezentati la medic imediat ce constatati aparitia unei pete maronii persistente pe piele, modificarea in dimensiuni a conturului sau culorii unei „alunite” preexistente, dupa traumatizarea insotita sau nu de sangerarea unor astfel de leziuni, sau daca observati cresterea numarului acestora. Examenul dermatoscopic este o metoda de evaluare non-invaziva, nedureroasa, prin care se afla stadiul leziunii si potentialul acesteia de a se transforma in timp, melanomul fiind cea mai agresiva tumora cutanata. Medicul va hotari daca este necesara excizia chirurgicala, insotita de examen histopatologic sau doar urmarirea la intervale regulate.

 

 

Dr. Oana Octavia Spanu,

Medic specialist dermatologie,

Centrul Medical Academica.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.