Revista care te menține sănătos

Seniori

Sexul la varsta a treia. Ce aduce declinul?

20 septembrie 2011
Share

Perioada batranetii aduce cu sine numeroase schimbari importante in modul in care persoana se percepe pe sine si lumea din jur, respectiv au loc schimbari in viata profesionala, in relatiile cu familia si prietenii.

Schimbarile hormonale, responsabile partial

Declinul hormonal are o serie de efecte asupra organismului precum cresterea depozitelor de grasime si, deci, a greutatii corporale, reducerea masei musculare si a rezistentei osoase, lenevirea metabolismului, oscilarea starilor psihoafective etc.

Scade productia de estrogen la femei si astfel se instaleaza menopauza. In cazul barbatilor, scade productia de testosteron si apare andropauza.

Modificarile hormonale genereaza scaderea libidoului sau a energiei instinctelor sexuale, ceea ce va conduce la declinul activitatii erotico-sexuale.

Insa, este foarte importanta atitudinea individului fata de sine, de varsta si de situatia in care se afla, influentand astfel manifestarile sexuale din aceasta perioada.

Declinul sexual pe etape

Se remarca doua etape:

  1. Etapa de preinvolutie, intre 45 si 55 de ani, atat la femei, cat si la barbati, in care se exacerbeaza functia erotica.
  2. Etapa de declin sexual, dupa 55 de ani, cand se manifesta un veritabil conflict intre virilitatea cerebrala si diminuarea potentei sexuale. Manifestarile sunt diferite in functie de identitatea de gen.

Viata sexuala nu se incheie la menopauza

Se mai numeste si climax. Este un fenomen fiziologic natural, care apare la femei in jurul varstei de 45-55 de ani. Consta in oprirea definitiva a activitatii ovarelor si, deci, oprirea definitiva a menstruatiei.

Desi unele persoane tind sa creada ca oprirea activitatii ovarelor presupune disparitia posibilitatii de a face dragoste, acest lucru este complet fals.

Andropauza si schimbarile caracteriale

Se manifesta, in majoritatea cazurilor, in jurul varstei de 70 de ani, desi se poate manifesta inca de la 30 sau 40 de ani. Odata cu andropauza apar si schimbarile caracteriale si de comportament ale barbatului.

Uneori, se poate ajunge la o manifestare sexuala in exces, ceea ce impinge deseori barbatul la aventuri erotice sau sexuale cu persoane tinere. Alteori, impulsul sexual se poate indrepta chiar catre copii.

Pasiuni exagerate pentru propriii copii

Atat la barbati, cat si la femei se poate intalni o pasiune exagerata pentru propriii copii. Vorbim de fiice in cazul tatilor si de fii in cazul mamelor.

Acest fapt va ingreuna desprinderea copilului de cuibul parental si mai ales implicarea acestora in relatii sexuale cu propriii parteneri.

Pot aparea conflicte in legatura cu plecarea sau casatoria copilului sau respingerea totala a partenerei sau a partenerului propriului copil.

O altfel de intimitate

Totusi, nu exista o obligatie ca aceste devieri sa se intample. Exista o multime de cupluri care sunt echilibrate si care isi continua activitatea sexuala cu mai multa implicare emotionala prin mangaieri, tandrete, imbratisari. Astfel se stimuleaza si se imbogateste intimitatea relatiei de cuplu.

Text: Ioana-Corina Marcu

Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.