Revista care te menține sănătos

Digestie

11 cauze surprinzatoare ale constipatiei

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 noiembrie 2022
Share
11 cauze surprinzatoare ale constipatiei

Constipatia este cauzata, in special, de o dieta necorespunzatoare, saraca in fibre, precum si de amanarea mersului la toaleta atunci cand este necesar, consumul insuficient de apa si de sedentarism.

Insa, pe langa acestea, constipatia are si alte cauze ascunse, precum anumite afectiuni, medicamente si suplimente alimentare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LaxaNatur care stimulează tranzitului intestinal, combate constipaţia şi ajută la funcţionarea optimă a tractului digestiv.

Iata care sunt cauzele surprinzatoare ale constipatiei:

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul reprezinta o tiroida “lenesa”, care incetineste procesele metabolice, inclusiv al intestinului. Nu toate persoanele cu hipotiroidism sufera si de constipatie.

Medicamentele pentru durere

Medicamentele pentru durere, in special narcoticele, pot cauza constipatie. Acest lucru apare din cauza ca la nivelul tractului digestiv exista multi receptori pentru medicamentele din clasa narcoticelor.

Vitaminele

Vitaminele in sine nu cauzeaza constipatie, insa unele componente, precum calciul si fierul, pot cauza probleme. Acest tip de suplimente trebuie luat doar cu avizul medicului.

Abuzul de laxative

Unele laxative stimuleaza activitatea intestinala si trebuie administrate doar cu avizul medicului, la nevoie. Daca sunt utilizate pe o perioada mai mare de timp, acestea pot duce la dependenta, iar corpul nu va mai functiona normal fara acestea.

Consumul excesiv de lactate

O dieta bogata in branza si si alte alimente sarace in fibre, dar bogate in grasimi, precum ouale si carnea, pot incetini digestia. Reduceti consumul acestor alimente si cresteti consumul de fibre.

Constipatia: cum sa ai un tranzit intestinal bun

Medicamentele antidepresive

Constipatia poate fi asociata cu unele medicamente folosite pentru a trata depresia. Daca luati astfel de medicamete si prezentati acest efect advers, este recomandat sa utilizati un medicament laxativ, la avizul medicului.

11 cauze surprinzatoare ale constipatiei

Depresia

In mod ironic si afectiunea in sine, depresia, poate cauza aparitia constipatiei. La fel ca si in cazul hipotiroidismului, depresia incetineste procesele normale ale corpului, ce influenteaza modul de functionare a sistemului digestiv.

Medicamentele antiacide

Acestea sunt utilizate pentru a trata refluxul gastroesofagian si pirozisul (senzatia de arsura in piept), insa unele dintre ele pot cauza aparitia constipatiei. Este recomandat sa nu aveti mese copioase si sa consumati alimente bogate in fibre si sarace in grasimi.

Medicamentele pentru hipertensiunea arteriala

Constipatia poate fi un efect advers al unor medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arteriala, precum blocantele de canale de calciu si diureticele.

De exemplu, diureticele scad tensiunea arteriala prin cresterea urinarii, eliminand apa din corp. Dar apa este necesara pentru inmuierea si eliminarea scaunelor.

Sindromul de intestin iritabil

Acesta include doua afectiuni: boala Crohn si colita ulcerativa. Ambele pot cauza aparitia crampelor, scadere ponderala, scaune cu sange si alte probleme de sanatate.

Ambele afectiuni se manifesta prin diaree si constipatie. In colita ulcerativa, constipatia poate fi un semn al inflamatiei de la nivelul rectului, iar in boala Crohn poate fi un semn al unei obstructii in intestinul subtire.

Diabetul si unele boli neurologice

Diabetul poate cauza lezarea nervilor ce afecteaza abilitatea de a digera mancarea. Cele mai multe persoane cu diabet avansat stiu de existenta acestei probleme. Insa, in caz de constipatie cronica, este recomandat sa faceti anumite investigatii, precum dozarea glicemiei din sange.

Unele boli neurologice, precum boala Parkinson si scleroza multipla, pot cauza constipatie. Insa acestea prezinta si alte simptome asociate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.