Revista care te menține sănătos

Digestie

Ce trebuie sa stiti despre colecistectomie

21 decembrie 2018
Share

Colecistectomia reprezinta procedura chirurgicala de indepartare a veziculei biliare (colecist), organul care stocheaza bila, o substanta produsa de ficat care ajuta la digestia grasimilor. Aceasta procedura se practica in trei situatii: atunci cand exista calculi biliari care obtureaza fluxul bilei, cand vezicula biliara este inflamata sau infectata sau cand este atinsa de cancer. Sa aflam in continuare ce tipuri de colecistectomie exista, cum se face pregatirea pentru interventie, ce comportament trebuie adoptat post-operator si care sunt riscurile la care se supune pacientul care sufera o colecistectomie.

Tipuri de colecistectomie

Colecistul poate fi eliminat prin doua metode:

  • Metoda deschisa (laparotomia) se realizeaza sub anestezie generala si presupune efectuarea unei incizii oblice in partea superioara dreapta a abdomenului. Prin aceasta incizie, chirurgul introduce instrumentarul medical cu ajutorul caruia sectioneaza planul muscular pentru a ajunge la colecist, care este situat in spatele ficatului. Durata interventiei chirurgicale clasice variaza in functie de starea colecistului si de prezenta vreunui eventual calcul in canalul vezicular, dar in general nu depaseste o ora jumatate. Pacientul este spitalizat aproximativ 5 zile. Vindecarea se face mai dificil decat in cazul laparoscopiei, iar cicatricea rezultata este mare si destul de inestetica;
  • Metoda laparoscopica se realizeaza tot sub anestezie generala si debuteaza prin efectuarea unei incizii in apropierea ombilicului, in care va fi introdus laparoscopul (instrument chirurgical dotat cu o camera video conectata la un monitor), prin care chirurgul va vizualiza interiorul cavitatii abdominale. Pentru observarea mai usoara a organelor, in cavitatea abdominala se va injecta dioxid de carbon, apoi se vor efectua trei incizii mici in care vor fi plasate trocare (tuburi de forma ascutita prin care se introduc in corp instrumente chirurgicale). Chirurgul va elimina bila prin incizia de la nivelul ombilicului. Pacientul se reface mult mai repede decat in cazul laparotomiei, putand parasi spitalul in 2-3 zile.

Complicatii ale colecistectomiei

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, si in cazul colecistectomiei pot aparea complicatii. Cele mai frecvente sunt sangerarile, infectiile, leziuni ale ductului biliar sau ale intestinelor in timpul colecistectomiei laparoscopice, cauzate de inserarea instrumentelor in cavitatea abdominala. Femeile insarcinate sau care cred ca ar putea fi trebuie sa informeze medicul chirurg. De asemenea, mai pot exista complicatii postoperatorii in functie de afectiunile cu care se confrunta fiecare pacient in parte.

Ingrijirea dupa colecistectomie

secundaraDupa indepartarea copcilor sau a firelor chirurgicale, pacientul va trebui sa pastreze rana curata si uscata. La nivelul inciziilor si a muschilor abdominali pot aparea dureri dupa lungi perioade de stat in picioare. Impotriva acestora, se pot administra analgezice, insa numai la recomandarea medicului, intrucat exista analgezice, printre care si cele pe baza de acid acetilsalicilic, care pot determina sangerari.

Desi activitatea fizica intensa este interzisa, mersul si miscarile limitate sunt bine-venite. In cazul in care va confruntati cu febra, frisoane, roseata, umflaturi, sangerari, amplificarea durerii in jurul inciziei, dureri abdominale, crampe, durere retrosternala, prezentati-va de urgenta la medic.

Oana Anghel

Surse: novia-sante.fr; repli.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.