Revista care te menține sănătos

Digestie

Enterocolita acuta. Care sunt simptomele

2 noiembrie 2017
Share

Enterocolita acuta este o suferinta a intestinului (subtire si gros), cu substrat iritativ sau inflamator, de etiologie diversa, exprimata clinic prin prezenta sindromului diareic si a altor semne abdominale, cu sau fara febra.

Cauzele sunt infectioase (cel mai frecvent) si neinfectioase. Sursa/modul de contaminare poate fi consumul de apa sau de alimente contaminate, contactul cu persoanele sau animalele bolnave ori prin vectori (muste, tantari, rozatoare). Agentii infectiosi pot fi bacterii (Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter, Clostridium difficile), virusuri (enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri), ciuperci (candida – in special la pacientii imunodeprimati sau cu tratament antibiotic anterior) si paraziti (Giardia etc. – de multe ori, produc o diaree cronica).

Care sunt simptomele

Semnul cardinal este diareea acuta, adica scaune multiple (mai mult de trei la 24 de ore), moi-apoase, abundente. Debutul poate fi brusc, cu febra, fatigabilitate, cefalee (durere de cap), mialgii (dureri musculare). Ulterior, apar manifestarile abdominale, cu durere abdominala difuza, adesea colicativa, greata, varsaturi si diaree. In formele severe, se merge pana la alterarea marcata a starii generale, prin deshidratare si semne de infectie sistemica (sepsis), cu hipotensiune, oligurie (scaderea cantitatii de urina), stare de soc.

Investigatii necesare

Diagnosticul se stabileste de medic pe baza anamnezei si a examenului obiectiv. In diagnosticul etiologiei, cel mai important este examenul coprologic (al scaunului), care cuprinde: examen macroscopic, coprocitologic si coprocultura. Uneori, coproparazitar, diverse toxine (de exemplu, toxina Clostridium difficile) si alti markeri.

Pentru evaluarea afectarii generale sunt necesare si teste sangvine (hemograma, probe de inflamatie, electroliti, teste renale etc.) si, in unele cazuri, rectosigmoidoscopie (permite explorarea vizuala a peretilor rectului, colonului sigmoid si a partii joase a colonului).

Cum ne vindecam

Medicatia se administreaza numai la indicatia medicului curant, in functie de etiologia enterocolitei si de starea clinica a pacientului. Tratamentul enterocolitei cuprinde: solutii de rehidratare, tratament simptomatic (antispastic, antiemetic), medicatie antidiareica, terapie absorbanta, de refacere a florei intestinale, medicatie antimicrobiana etc. Pentru tratarea formelor grave se impune spitalizarea pacientului.

Pentru formele mai usoare se recomanda repaus la pat si inlocuirea lichidelor care s-au pierdut prin consum crescut de saruri de rehidratare, apa plata, ceai neindulcit, supa de morcovi sau zarzavat. Regimul alimentar este bazat pe orez, carne fiarta, branza, paine prajita. Se exclud laptele dulce si cruditatile.

enterocolita-2Pasi simpli pentru a preintampina enterocolita

Enterocolita acuta este o boala care poate fi, in mare masura, prevenita prin respectarea normelor de igiena personala (spalarea riguroasa a mainilor) si alimentara (spalarea alimentelor, verificarea termenului de valabilitate, consumul alimentar doar din sursa sigura). Trebuie evitata autoadministrarea antibioticelor si respectate sfaturile medicale, inclusiv vaccinarea, in anumite cazuri (de exemplu, cand calatoriti in tari exotice).

Enterocolita acuta are, in general, o evolutie autolimitata in timp. Regimul alimentar bogat in lichide si care protejeaza sistemul digestiv este cheia remisiunii formelor necomplicate.

Dr. Paul Bosonea

Medic specialist gastroenterologie

Gral Medical Bucuresti

www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.