Revista care te menține sănătos

Digestie

Deficitul de vitamine si minerale in sindromul de intestin iritabil

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 martie 2022
Share
Deficitul de vitamine si minerale in sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil (SII) reprezinta o tulburare functionala intestinala, un grup de simptome care include durerea abdominala si tulburarile de tranzit intestinal, fara dovada fizica a existentei vreunei leziuni organice.

Deficitul de vitamine si minerale reprezinta o problema semnificativa pentru persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil. Exista mai multi factori care contribuie la aparitia acestui fenomen, printre care dieta, inflamatia si tratamentul bolii in sine. In multe cazuri, necesarul de vitamine si minerale poate fi acoperit cu ajutorul dietei sau al suplimentelor. Factorii care duc la aparitia deficitului de vitamine si minerale in cadrul sindromului de intestin iritabil sunt reprezentati de:

  • Aceasta este specifica sindromului, ca urmare a inhibarii absorbtiei vitaminelor si mineralelor. Daca organismul nu are parte de acestea, atunci va aparea deficitul.
  • Numeroase persoane care sufera de sindromul intestinului iritabil au o dieta restrictiva, deoarece multe dintre alimente agraveaza simptomele. Pe de alta parte, o dieta restrictiva priveaza organismul de anumite vitamine si minerale.
  • De multe ori, carenta de vitamine si minerale apare chiar din cauza unor medicamente, in special a celor folosite pentru tratarea sindromului de intestin iritabil, deoarece impiedica absorbtia nutrientilor sau eliminarea acestora din corp.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Lista „vinovatilor”

Iata care sunt vitaminele si mineralele deficitare in cazul persoanelor cu sindrom de intestin iritabil:

Calciul

In cadrul acestui sindrom, calciul nu este absorbit suficient din alimente, iar unele medicamente pot priva absorbtia acestuia. Calciul este important pentru mentinerea sanatatii oaselor, danturii, iar deficitul acestuia poate duce la osteoporoza.

Fierul

Lipsa fierului poate aparea la persoanele cu sindrom de intestin iritabil din cauza malabsorbtiei si din cauza sangerarii de la nivelul tractului intestinal. Fierul este o componenta importanta a hemoglobinei, parte a sangelui, care ofera oxigen tesuturilor si organelor. Lipsa acestuia poate duce la aparitia anemiei.

Semne care arata ca aveti deficit de fier

vitamine pentru sindrom intestin iritabil

Vitamina A

Deficitul de vitamina A poate aparea in special la persoanele care sufera de boala Crohn, din cauza absorbtiei insuficiente la nivelul intestinului subtire. Vitamina A este foarte importanta pentru lupta impotriva infectiilor, mentinerea sanatatii ochilor si a altor functii ale organismului.

Vitamina D

Vitamina D este sintetizata de corp in momentul expunerii la soare, insa poate fi procurata si din anumite alimente. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot avea un deficit de vitamina D din cauza malabsorbtiei, expunerii insuficiente la soare si din cauza nivelului scazut de calciu din organism. Deficitul de vitamina D duce la scaderea densitatii oaselor.

Ce sa mancati daca suferiti de sindromul de intestin iritabil

Vitamina K

Persoanele cu SII pot avea lipsa de vitamina K din cauza folosirii, de cele mai multe ori inconstienta, a antibioticelor, dar si din cauza dietei inadecvate. Vitamina K se intalneste cel mai mult in alimentele verzi, aceastea fiind evitate de persoanele cu intestin iritabil. Lipsa vitaminelor K si D duce la pierderea masei osoase.

Zincul

Zincul este eliminat prin scaun, iar deficitul de zinc apare la persoanele care sufera de diaree cronica, parte a sindromului de intestin iritabil. Carenta de zinc poate duce la aparitia unor simptome precum slabiciunea, vindecarea incetinita si scaderea simturilor (vedere, auz, gust).

Nota pentru articolul «Deficitul de vitamine si minerale in sindromul de intestin iritabil»:5.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.