Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Fibromialgia: suplimente necesare

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 februarie 2018
Share
Fibromialgia: suplimente necesare

Fibromialgia este o afectiune cronica, ce se manifesta prin aparitia oboselii, durerii generalizate, disfunctiei cognitive si a tulburarilor de somn. Persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta, de multe ori, puncte dureroase, specifice anumitor parti ale corpului.

Mai mult, aceste persoane pot suferi de durere cronica la nivelul muschilor, ligamentelor, dar si al incheieturilor. Acest tip de durere apare si dispare de-a lungul timpului. Cauzele aparitiei fibromialgiei nu sunt pe deplin cunoscute, nici vindecarea nu este posibila. Tratamentul fibromialgiei se bazeaza pe ameliorarea simptomelor si poate include medicamente, dar si schimbarea stilului de viata. Exista, totodata, anumite plante si suplimente alimentare ce pot ameliora simptomele. Acestea cuprind.

Ginsengul

Aceasta planta, de origine asiatica, este cunoscuta de mii de ani pentru proprietatile benefice asupra organismului. Doza zilnica recomandata este de la 200 la 500 mg. Ginsengul poate fi folosit si sub forma de ceai. In cazul persoanelor cu fibromialgie, ginsengul ajuta la ameliorarea durerii. Mai mult, poate imbunatati calitatea somnului si reduce oboseala.

Melatonina

Este un hormon natural, produs de glanda pineala din creier. Aceasta poate fi fabricata si sintetic, fiind adesea folosita sub forma de suplimente alimentare. Melatonina regleaza somnul, ceea ce poate fi benefic in cazul persoanelor care sufera de fibromialgie. Odihna insuficienta si oboseala excesiva sunt simptome comune ale acestei boli. Doza recomandata este de la 0,5 mg pana la 5 mg.

Trucuri pentru a ameliora simptomele din fibromialgie

Chlorella pyrenoidosa

Chlorella pyrenoidosa este o alga bogata in nutrienti, precum vitamine, minerale si proteine. Aceasta se gaseste sub forma suplimentelor alimentare. In cazul persoanelor care sufera de fibromialgie, Chlorella aceasta planta poate ameliora simptomele si imbunatati calitatea vietii.

Acetil L-carnitina

Acetil L-carnitina este un acid produs natural de corp, insa poate fi produs sintetic, sub forma suplimentelor alimentare. Substanta poate reduce durerea si depresia in cazul persoanelor cu fibromialgie.

secundara_fibromialgia_inainte de SUNATOAREA

Sunatoarea

Acesta floare poate fi intalnita sub forma de tablete si capsule, dar si sub forma de ulei, ca exctract. Doza recomandata este de 250-300 mg , de doua ori pe zi.

Sunatoarea poate interactiona negativ cu alte medicamente, precum antidepresivele si anticonceptionalele. Din acest motiv, este important sa discutati cu medicul inainte de administrare. Aceasta planta poate ameliora simptomele depresiei in cazul persoanelor cu fibromialgie si poate, de asemenea, sa reduca inflamatia.

Sunatoarea, un antidepresiv natural

Acidul alfa-lipoic

Este un antioxidant care exista in fiecare celula din organism. De asemenea, mai poate fi intalnit si in diferite alimente, precum spanac, carne rosie si organe. Acesta poate fi administrat si sub forma de suplimente alimentare sau sub forma de injectii.

Acidul alfa-lipoic amelioreaza neuropatia diabetica, protejeaza creierul si tesuturile nervoase de radicalii liberi.

Magneziul

Este un mineral ce poate fi intalnit in cazul mai multor alimente, precum migdale, seminte de dovleac, ciocolata neagra si spanac. Insa, poate fi intalnit si sub forma de capsule.

Femeile care sufera de fibromialgie au un nivel mai scazut de magneziu si de alte minerale din corp. Din acest motiv, suplimentarea dietei cu magneziu poate ameliora semnificativ simptomele aparute in fibromialgie.

Este foarte important sa consultati medicul inainte de administrarea oricarui supliment alimentar. Suplimentele pot avea efecte benefice in cazul anumitor afectiuni, insa pot avea si efecte adverse sau pot interactiona cu alte medicamente. Acest lucru poate fi nefavorabil pentru intregul organism.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.