Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Arsurile solare. Calmati-va pielea cu plante!

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
4 iulie 2022
Share
Arsurile solare. Calmati-va pielea cu plante!

Suntem in plin sezon estival. Ne bucuram, astfel, de efectele binefacatoare ale concediului si ale expunerii la soare atat asupra pielii, pentru a obtine bronzul mult ravnit in sezonul rece, cat si asupra psihicului.

Sa nu uitam insa ca, in zilele noastre, expunerea prelungita la soare are consecinte neplacute in timp: imbatranirea prematura a pielii, ingrosarea si pigmentarea ei, favorizarea aparitiei ridurilor. Poate determina arsuri si alergii solare, insolatie, scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei. Pe termen lung, poate declansa temutul cancer de piele sau melanom.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Plante care calmeaza arsurile solare

Pot fi folosite fara riscuri multiple urmatoarele plante atat pentru a calma arsurile solare, cat si contra descuamarii pielii, ce contin:

  • Tataneasa, unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva arsurilor provocate de radiatiile UV. Radacina uscata se fierbe timp de 10 minute intr-un vas cu 500 ml de apa. Se lasa inca 10 minute la infuzat, dupa care se strecoara. Lichidul obtinut se adauga in apa de baie.
  • Ulei de catina (crema), cu proprietati antioxidante excelente. De asemenea, este si un foarte bun protector impotriva radiatiilor solare. La nivelul pielii, hidrateaza, calmeaza si regenereaza.
  • Propolis (unguent sau spray), ce are actiuni cicatrizanta si antibacteriana excelente.
  • Aloe vera (gel), cu actiuni antiinflamatoare, antiseptica, nutritiva, emolienta, calmanta, cicatrizanta. Hraneste si hidrateaza pielea, stimuland regenerarea celulara.
  • Extract de ceai verde, ce are proprietati antioxidante si antiimbatranire. La fel de benefice sunt cremele care contin extracte naturale de rodie, noni si care reprezinta filtre naturale anti-UV.
  • Uleiuri organice de jojoba, de cocos, orez, masline, de macadamia, unt de shea care asigura o hidratare intensa, dar si o protectie foarte buna in timpul expunerii la soare.
  • Ulei esential si petale de trandafiri, foarte bune pentru calmarea pielii afectate de soare.
  • Extract de galbenele (crema), deosebit de util pentru ameliorarea arsurilor solare si pentru hidratarea pielii expusa la soare, gratie proprietatilor sale antiseptice, emoliente, hidratante, regeneratoare, cicatrizante.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

arsurile solare plante

Sfaturi pentru a preveni arsurile solare

Cea mai buna atitudine este sa preveniti arsurile solare si alte probleme ale pielii, asigurand o dubla protectie: externa si interna. In ceea ce priveste protectia externa, trebuie sa utilizati creme pentru protectie solara care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare, de preferat cele cu o concentratie mare de extracte naturale.

Legat de protectia interna, in aceasta perioada trebuie sa ajutati corpul sa faca fata temperaturilor ridicate printr-o hidratare corecta. Acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe si, bineinteles, prin consumul a minimum 2 litri de lichide pe zi: apa, ceai, sucuri naturale. Benefic este si ceaiul verde, sursa importanta de polifenoli, care ii confera actiunea antioxidanta.

In concluzie, aveti mare grija cat si cum va expuneti la soare. Multi nu realizeaza impactul enorm al radiatiilor ultraviolete (UVA si UVB) asupra pielii, in special vara, cand sunt mult mai puternice. Daca adaugam si exploziile solare (tot mai frecvente), avem tabloul perfect al unui pericol urias la care ne expunem, constient, in fiecare vara. Asadar, evitati expunerea prelungita la soare si in intervalele orare in care este periculos (11:00-16:00) si folositi creme cu factor de protectie (SPF) inalt. Totodata, fiti atenti ca produsele cu SPF sa ofere protectie contra UVA si UVB.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.