Revista care te menține sănătos

Știri

Dinti „inghesuiti”? Alimentele procesate si moi sunt de vina

30 noiembrie 2011
Share

Un antropolog din Marea Britanie a analizat peste 300 de cranii, provenite de la 11 populatii, si a ajuns la concluzia ca alimentatia este vinovata pentru cresterea dintilor „inghesuiti” si nu drepti. Daca in urma cu cateva milenii stramosii nostri se hraneau cu alimente dure, precum carnea de vanat sau plantele salbatice, care necesitau o masticatie sustinuta, cu trecerea timpului, acestia au recurs la hrana procesata, din ce in ce mai usor de mestecat, obtinuta din plantele pe care le cultivau si animalele pe care le cresteau.

Astfel, mancarea a dus la modificarea formei mandibulei, ce a devenit mai scurta si mai larga si la probleme dentare, cum sunt dintii „inghesuiti si incalecati”.

Descoperirea contrazice teoria conform careia morfologia umana s-ar fi schimbat prea putin in vremurile recente, aratand ca modificarile nu tin numai de genetica populatiilor, ci si de stilul de viata individual.

Cristina Ionescu

Sursa: BBC

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.