Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta mediteraneană ar putea scădea riscul demenței

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com, healthline.com, my.clevelandclinic.org
22 martie 2023
Share
Dieta mediteraneană ar putea scădea riscul demenței

Adoptarea dietei de tip mediteranean ar putea reduce cu până la 23% riscul demenței. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Newcastle University, Marea Britanie, și a fost publicată recent în publicația BMC Medicine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

O cercetare de amploare

Pentru a ajunge aici, specialiștii britanici au analizat date din Biobank, o bancă ce stochează probe biologice, precum țesut sau fluide corporale, cu scopul de a fi folosi în cercetare și a aprofunda ceea ce știm legat de sănătate și organismul uman. Informațiile au fost colectate de la 60.298 de indivizi cărora li s-a efectuat o evaluare a dietei.

Cercetătorii au notat subiecții în funcție de cât de mult se potrivea alimentația lor cu principalele caracteristici ale dietei mediteraneene. În acest sens, participanții au fost urmăriți timp de aproape 10 ani, perioadă în care au existat 882 cazuri de demență. Oamenii de știință au luat în calcul riscul genetic al afecțiunii în cazul fiecărui individ, măsurând toate genele diferite care au legătură cu apariția bolii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Produsul asigură suportul necesar activității normale a creierului, susține performanța cognitivă, îmbunătățește tonusul psihic și crește rezistența la stres.

Pe baza rezultatelor obținute, specialiștii sugerează că și indivizii cu risc genetic mare, care abordează o alimentație sănătoasă, ar putea reduce probabilitatea demenței.

Dieta mediteraneană, perspective asupra îmbunătățirii calității vieții

“Demența afectează viața a milioane de persoane din întreaga lume. În prezent, există opțiuni limitate pentru tratarea acestei afecțiuni. De aceea, găsirea unor modalități de a reduce riscul demenței este, prin urmare, o prioritate majoră pentru cercetători. Prin rezultatele studiului nostru sugerăm că o alimentație similară cu cea specifică dietei meditaraneene ar putea fi o strategie de a ajuta persoanele să-și reducă riscul de demență”, explică dr. Oliver Shannon, unul dintra autorii studiului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Ginkgo biloba care ajută la îmbunăţirea circulației la nivel cerebral și protejează membranele celulare de distrugerile provocate de radicalii liberi. De asemenea, produsul ajută la îmbunătățirea memoriei.

dieta mediteraneana, dementa, prevenirea dementei, vitamine pentru dementa, alimentatie dementa,

De ce să alegem dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană se bazează pe alimentele tradiționale pe care oamenii din zone mediteraneene, precum Italia, Grecia, Spania și Franța, obișnuiesc să le consume. Specialiștii de la Oraganizația Mondială a Sănătății consideră că această abordare nutrițională este sănătoasă și de calitate.

Ştiaţi că pensionarea anticipată creşte riscul de demenţă?

Ce alimente conține dieta mediteraneană?

În cadrul dietei mediteranene, se pune accentul pe consumul grăsimilor sănătoase și al alimentelor de origine vegetală:

  • legume: broccoli, rosii, varza, kale, spanac, ceapa, conopida, morcovi, varza de Bruxelles, castraveti, cartofi dulci, cartofi și napi;
  • fructe: mere, pere, banane, portocale, capsune, struguri, smochine, piersici, curmale și pepene;
  • olaginoase si seminte: migdale, alune de padure, nuci, nuci de macadamia, caju, seminte de floarea soarelui și seminte de dovleac;
  • unt de migdale și unt de arahide;
  • leguminoase: fasole, mazare, linte și năut;
  • cereal integrale: ovaz, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, pâine și paste fin grâu integral;
  • pește și fructe de mare: somon, păstrăv, macrou, sardine, păstrăv, creveți, stridii, crab și scoici;
  • păsări de curte: pui, rață și curcan
  • ouă de pui, prepeliță și rață
  • lactate: brânză, iaurt și lapte
  • ierburi și condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, nucșoară, scorțișoară și piper
  • grăsimi sănătoase: măsline, avocado, ulei de măsline extravirgin și ulei de avocado;
  • cafea și ceai.

6 pași pentru o minte brici

dieta mediteraneana, dementa, prevenirea dementei, vitamine pentru dementa, alimentatie dementa,

Ce alimente evităm în dieta mediterană?

Dacă v-ați propus să urmați dieta mediterană, ar trebui să limitați consumul acestor alimente și ingrediente procesate:

  • zahăr adăugat: bomboane, înghețată, sirop, zahăr de masă și produse de patiserie;
  • cereale rafinate: pâine albă, paste, tortilla, chipsuri și biscuiți;
  • grăsimi trans: margarină și alimente prăjite;
  • uleiuri rafinate: ulei de soia, ulei de floarea-soarelui, ulei de canola și ulei din semințe de struguri;
  • carne procesată: cârnați, crenvurști, parizer, salam, șuncă și pastramă.

Dieta mediteraneană include o multitidine de nutrienți diferiți care lucrează pentru a vă ajuta organismul. Nu există un singur aliment sau ingredient responsabil pentru beneficiile dietei mediteraneene. Dieta în sine este una de calitate datorită combinației de nutrienți pe care o oferă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.