Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Ridurile: tineti-le departe!

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
14 august 2017
Share
Ridurile: tineti-le departe!

In lupta impotriva imbatranirii pielii exista cateva gesturi importante: demachierea, hidratarea, protectia solara. Insa cum o facem si ce produse folosim conteaza foarte mult si face diferenta intre un ten frumos si sanatos la orice varsta si un ten imbatranit prematur.

Ideal, demachierea zilnica se face cu un produs delicat, de tip apa micelara sau lapte demachiant (pentru pielea foarte deshidratata). Gestul in sine trebuie sa fie bland, in special in regiunea perioculara, deoarece, cu varsta, pielea tinde sa devina mai fragila si mai uscata. Frecventa? Dimineata si seara inainte de culcare, pentru a pregati tenul pentru aplicarea produselor hidratante si/sau antirid.

Hidratarea, foarte importanta

Hidratarea este importanta, atat pentru corp, cat si pentru fata. Pentru fata, insa, putem merge mai departe de simpla hidratare, optand pentru un produs ce contine un retinoid. Una dintre principalele probleme cu care pielea noastra se confrunta in cursul imbatranirii este scaderea cantitatii de colagen si modificarea calitatii acestui colagen. De aceea, „Sfantul Graal” al tratamentelor cosmetice si estetice este inducerea neosintezei de colagen. Produsul ideal in acest scop sunt cremele anti-aging, care contin retinoizi.

Retinolul este un derivat al vitaminei A, care are un efect complex la nivelul pielii. De remarcat sunt proprietatile de semnalizare celulara. Mesajul transmis celulelor epidermice este de regenerare, in plus fiind stimulata si neocolagenogeneza (sinteza de colagen la nivelul pielii).

Exista doua tipuri de creme: cele care se elibereaza fara reteta si cele care se elibereaza pe baza unei retete emise de dermatolog. Deoarece pot fi iritante, puteti incepe cu o aplicare la 2-3 zile, ulterior, crescand frecventa la o data pe zi. Aceasta aplicare se face intotdeauna seara (deoarece retinoizii sunt fotosensibili) si pe pielea curata si uscata (aplicarea pe tenul umed creste riscul de iritatie locala).

Piele sensibila sau alergica?

Ridurile: tineti-le departe!

Cum alegeti crema potrivita

Protectia solara este esentiala, poate chiar mai importanta decat aplicarea produselor antirid. Aplicarea regulata a unui produs cu factor de minimum 30 (50, daca exista deja anumite probleme ale pielii legate de expunerea solara − de exemplu, primele keratoze actinice, lentigouri actinice si alte semne de fotoimbatranire a pielii) este cel mai bun mod de a mentine pielea sanatoasa si de a preveni patarea tenului.

In functie de tipul de ten, alegeti un produs solar adaptat: o crema solara hidratanta pentru tenul uscat, o crema solara cu structura lejera sau o crema-gel de tip „dry touch” pentru tenul seboreic, o crema solara ce contine pigment pentru tenul cu probleme de tip cuperoza (vase dilatate si pete rosii pe nas si obraji) sau melasma (pete maronii).

Aflati secretul unei demachieri corecte!

Reguli suplimentare

Optati pentru un regim regulat de exfoliere a pielii (corp si fata) − de exemplu, o data pe saptamana, folosind un produs gomant ce contine particule sferice (mai putin iritante). Evitati consumul de alimente si bauturi care deshidrateaza si accelereaza imbatranirea pielii, cum ar fi alcoolul si alimentele concentrate in zaharuri si carbohidrati. Optati pentru alimente bogate in acizi grasi Omega-3, precum pestele gras, sau suplimente alimentare care contin acizi grasi Omega-3, vitaminele A, E si C, zinc.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.