Nutritie

Deficitul de iod din alimentatie si consecintele sale

luni, 5 martie 2007
Share

Deficitul de iod este unul dintre factorii favorizanti ai maladiilor tiroidiene. In acest moment, in lume, sunt peste un milliard de persoane care sufera de tulburari produse de lipsa iodului …

din alimentatie.

In anumite zone din tara noastra iodul se gaseste in cantitate scazuta in sol, apa si alimente. Aceste zone se numesc endemice sau gusogene si sunt regiuni de deal, subcarpatice, unde frecventa tulburarilor datorate deficitului de iod este mai mare. Astfel, pentru suplimentarea iodului din alimentatie, a fost introdusa sarea iodata si pastilele cu iodura de potasiu.
(intertitlu) Tiroida – o uzina de hormoni

Tiroida este o glanda situata la baza gatului, care masoara 6 cm inaltime si 6 cm latime si a carei greutate nu depaseste 30 grame. Aceasta secreta doua tipuri de hormoni: T4 (tetraiodotironina sau tirozina) si T3 (triiodotironina), a caror actiune este esentiala pentru toate celulele organismului. T4 este produsa in cantitate mare si va fi transformata in interiorul celulelor in T3 – un hormon activ. Hipofiza secreta TSH (tireostimulina) care are rolul de a stimula tiroida pana cand nivelul de hormoni tiroidieni din sange se regleaza.
Tiroida functioneaza de la stadiul de fetus, cand joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea sistemului nervos la fat.
La momentul pubertatii, tiroida se asociaza cu hormonii de crestere si hormonii sexuali, permitand adolescentului sa se dezvolte. Pe parcursul intregii noastre vieti aceasta glanda produce hormoni indispensabili functionarii organismului nostru.

Iodul, “materie prima” pentru tiroida

Hormonii tiroidieni sunt fabricati plecand de la un element natural – iodul – pe care glanda tiroida il capteaza din alimentatie. O alimentatie echilibrata aduce in jur de 300 micrograme de iod pe zi, ceea ce este suficient. Iodul este prezent in urmatoarele alimente: alge, soia, crustacee, peste, dar si in fasole verde si lactate.
Surse alimentare de iod in micrograme la 100 grame de aliment:
apa din regiuni cu sol cu concentratii normale de iod – 2-15 micrograme; apa din regiuni cu sol sarac in iod – 0,1-1 micrograme; alge marine – 7 000 micrograme; morun proaspat – 500 micrograme; hering afumat – 100 micrograme; soia – 100 micrograme; crustacee – 30 micrograme; fasolte verde – 30 micrograme; lactate – 20 micrograme; carne – 5 micrograme; un ou – de la 4 la 10 micrograme; sardine – 1 microgram. Hormonii tiroidieni actioneaza pe un mare numar de functii din organism. Un exces de hormoni T3 si T4 (hipersecretie tiroidiana) provoaca o crestere a temperaturii, metabolismul este accelerat, ceea ce explica senzatia de sete, de sensibilitate la caldura si accelerarea tuturor functiilor in organism. Invers, o scadere a hormonilor tiroidieni (hiposecretie tiroidiana) duce la o scadere a temperaturii corporale si a tuturor functiilor din organism.

Excesul de hormoni tiroidieni

Cresterea secretiei de hormoni tiroidieni se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
accelerarea ritmului cardiac; perturbari ale tranzitului intestinal: diaree; pielea este calda si umeda; scaderea in greutate; pacientul este agitat, agresiv, irascibil. Deficitul de iod este singura cauza a retardului mental si a deteriorarii functiilor cerebrale. La copii cresterea este incetinita, iar la gravide poate aparea disgravidia, nasterea prematura, avortul sau nasterea de copii cu retard mintal.

Carenta de iod

Carenta de iod duce la aparitia distrofiei endemice tireopate (gusa endemica). Diagnosticul se pune prin ecografie tiroidiana, dozarea hormonilor tiroidieni sangvini (T3 si T4), a iodului sangvin, a metabolismului bazal si a iodului urinar. In functie de valoarea iodului urinar se stabileste gravitatea, astfel: valoarea normala este de 10 mg/dl. Carenta de iod este usoara daca valoarea sa urinara este intre 5-9,9 mg/dl, este moderata daca valoarea este intre 2-4,9 mg/dl si severa, mai mica de 2 mg/dl.

Consecintele deficitului de iod in organism, deficit care duce la scaderea secretiei de hormoni tiroidieni:
are loc reducerea frecventei cardiace; perturbari ale tranzitului intestinal: constipatie; castig in greutate; pielea este uscata si rece; semne de depresie, pacient somnolent; Manifestarea cea mai grava a lipsei de iod (implicit reducerea secretiei de hormoni tiroidieni) o reprezinta “cretinismul” si reprezinta 10% din efectele lipsei iodului din alimentatie.

Tratamentul deficitului de iod este profilactic (administrarea de sare iodata, a tabletelor de iodura de potasiu sau a uleiului iodat) si curativ, iar in unele cazuri chirurgical.

Dr. Laura-Margareta Bara
Medic medicina sportiva
Consultant probleme de nutritie
[email protected]

Nota pentru articolul «Deficitul de iod din alimentatie si consecintele sale»:3.71/ 5 (7 voturi)
tonica
2007-03-05T09:03:22+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena