Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente ce nu trebuie să vă lipsească după 50 de ani

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
29 noiembrie 2021
Share
Alimente ce nu trebuie să vă lipsească după 50 de ani

Deşi titlul vi s-ar putea părea restrictiv, nu dorim să obligăm pe nimeni să mănânce alimente care nu îi plac. Însă pornim de la realităţi legate de avansarea în vârstă şi de acţiunea pozitivă pe care o pot juca unii factori nutriţionali în evitarea sau ameliorarea unor probleme legate de fenomene fiziologice sau patologice conexe înaintării în vârstă.

Se ştie că pe măsură ce trece timpul apar modificări nu întotdeauna pozitive ale metabolismului şi stării de sănătate. Am aminti aici creşterea în greutate, mai ales la nivelul abdomenului (aşa-zisa obezitate centrală). Excesul ponderal este însoţit de un alai de probleme: creşterea colesterolului, a glicemiei, modificarea trigliceridelor plasmatice etc. El are repercusiuni vizibile şi asupra aparatului osteoarticular, şi aşa greu încercat, îndeosebi la femei, dar nu numai, din cauza modificărilor secreţiei de hormoni sexuali.

Obezitatea induce un status proinflamator generalizat, cu impact negativ consistent pe absolut fiecare celulă, ţesut sau aparat din corp. Pe de altă parte, tubul digestiv, până mai ieri foarte funcţional, începe să dea semne de oboseală, fie printr-o dischinezie biliară, o colită, fenomene de pancreatită sau nelipsita constipaţie. Nici stresul oxidativ uzual nu mai este controlat în condiţii bune, ceea ce poate „săpa” la rădăcina sănătăţii noastre.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Cele mai potrivite alimente

Următoarele alimente pot avea roluri pozitive, alături de un stil de viaţă sănătos, din care nu trebuie uitate mişcarea, orele de somn şi un bun management al stresului:

  • Lactatele fermentate, de la iaurt la sana sau kefir, aduc calciu cu o mare biodisponibilitate, proteine accesibile şi grăsimi uşor digerabile. Mai mult, corectează aciditatea gastrică ce are tendinţa de a scădea cu vârsta şi normalizează microflora colonică. Alegeţi variante cu mai puţine grăsimi, deoarece lactatele integrale au grăsimi saturate şi colesterol, neprietenoase cu aparatul cardiovascular.
  • Peştele oceanic sau, dacă nu vă place, un supliment de calitate pe bază deacizi graşi Omega-3. Acizii graşi cu lanţ lung, EPA şi DHA, se pot forma şi în organismul nostru, dar randamentul este extrem de redus şi scade cu vârsta. Pe de altă parte, aceste substanţe au o acţiune confirmată de favorizare a activităţii normale a inimii. Contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite fiziologice. Iar studii recente şi promiţătoare leagă aportul de DHA de prevenirea demenţei Alzheimer.
alimente dupa 50 de ani, stil de viata, boli cardiovasculare,
  • Legume-frunzeşifructe de pădure. Desigur, toate legumele şi fructele sunt indicate, pentru că aduc fibre şi un mare număr de antioxidanţi naturali. Dar frunzele verzi şi fructele de pădure sunt în mod special bogate în aşa ceva. În plus, legumele-frunze sunt şi surse de calciu şi fier, sunt uşor digerabile şi nu costă mult.
  • Leguminoasele uscate. În această categorie intră fasolea, lintea, năutul, bobul şi soia. Ştiaţi că toate studiile (chiar vechi de câteva decenii) au asociat consumul a măcar patru porţii de leguminoase săptămânal cu o reducere cu 22% a riscului de boală coronariană şi cu 11% a riscului de boli cardiovasculare în general? Iar soia şi derivatele ei, în ciuda tendinţei clare din ultimul timp de a fi denigrată, confirmă, în toate studiile, că are efecte bune inclusiv asupra aparatului cardiovascular şi în ameliorarea problemelor legate de menopauză (îndeosebi a bufeurilor).
  • Nucile şi alte fructe oleaginoase. Sunt pline de grăsimi sănătoase, oferă senzaţia de saţietate şi aduc fibre din abundenţă.
Nota pentru articolul «Alimente ce nu trebuie să vă lipsească după 50 de ani»:4.33/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.