Nutritie

Cele mai bune alimente anti-aging

vineri, 14 martie 2014
Share

Cu timpul, organismul nostru incepe sa nu mai functioneze la fel ca inainte. In consecinta, devenim susceptibili la bolile legate de varsta. Din acest motiv, ne-am dori sa oprim procesul de imbatranire. Insa exista anumite alimente ce pot impiedica efectele negative pe care le are trecerea anilor asupra corpului.

Aceste alimente nu ne vor intineri, dar pot imbunatati sanatatea si vitalitatea, protejand impotriva bolilor. Astfel, prelungesc viata. Auproprietati anti-aging atat la nivelul pielii, cat si la nivel celular, asigurand buna functionare a organismului. Ele contin antioxidanti si anumiti compusi antiimbatranire capabili sa incetineasca procesul inaintarii in varsta. Pentru a obtine rezultatele dorite, trebuie sa consumam o gama variata de alimente. Iata care sunt acestea.

·   Avocado

Consumat ca atare sau facut guacamole, avocado este un fruct ce a intrat de mult in topul celor mai eficiente alimente antiimbatranire. Acesta este o sursa excelenta de vitamina E si potasiu, precum si de grasimi nesaturate si antioxidanti. Vitaminele si mineralele prezente in avocado au proprietatea de a reduce colesterolul, de a imbunatati sanatatea pielii si de a reduce tensiunea arteriala. De asemenea, avocado este bogat in folati, ce au fost asociati cu prevenirea infarctului miocardic si cu scaderea riscului de osteoporoza. Avocado mai contine si acid oleic, o grasime nesaturata ce reduce colesterolul „rau”, il creste pe cel „bun” si previne formarea cheagurilor de sange.

·   Goji

Datorita efectului antioxidant, goji incetineste procesul de imbatranire (fizica si psihica). De asemenea, are actiune protectoare impotriva aparitiei fenomenelor degenerative care pot duce la boala Alzheimer. Stimuleaza secretia de hormoni tiroidieni, mentine in limite normale valorile colesterolului si glicemiei, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste circulatia sangvina si inhiba dezvoltarea tumorilor. Doamnele vor fi incantate sa afle ca acest fruct contribuie la pastrarea elasticitatii pielii, previne aparitia ridurilor si a petelor pigmentare, dar si unele forme de cancer de piele. 

·   Cerealele integrale

Este foarte bine cunoscut beneficiul adus de cerealele integrale sistemului digestiv – fibrele ajuta corpul sa elimine toate substantele daunatoare, precum colesterolul si grasimile. De asemenea, fibrele ne ajuta sa tinem sub control apetitul si nivelul de zahar din sange. Insa o dieta bogata in ovaz, faina integrala si orez brun are si proprietati antiimbatranire, deoarece sunt bogate in vitamine si minerale. Acestea scad riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral si diabet.

·   Vinul rosu

Probabil ati auzit deja ca un pahar de vin rosu pe zi este bun pentru sanatate. Antioxidantii si nutrientii din vinul rosu previn aparitia bolilor de inima, prin protejarea vaselor de sange. Resveratrolul, antioxidantul continut de vinul rosu, previne aparitia cheagurilor de sange, reduce riscul de cancer, scade inflamatia si colesterolul.

·   Nucile

Sunt cunoscute pentru proteinele continute, insa acestea reprezinta si o sursa excelenta de grasimi nesaturate. Nucile contin Omega-3, multe vitamine si minerale, precum potasiu (pentru tensiunea arteriala), vitamina E (pentru a preveni distrugerea celulelor) si calciu (pentru oase puternice).

·   Legumele

Gatitul la abur sau fierberea unor legume precum morcovii, spanacul si ardeii pot spori beneficiile antioxidante, insa pot diminua cantitatea de vitamina C continuta. Alte legume, precum broccoli sau conopida, sunt sanatoase consumate crude, insa gatirea lor produce un component capabil sa distruga celulele precanceroase.

·   Pestele

Consumul de peste sau de suplimente bazate pe uleiul de peste aduce organismului o cantitate semnificativa de Omega-3, ce protejeaza impotriva bolilor de inima, reduce inflamatia, scade riscul de aritmii cardiace si reduce tensiunea arteriala. Cea mai mare cantitate de Omega-3 se regaseste in somon, hering, ton si sardine. Se recomanda consumul acestora cel putin de doua ori pe saptamana.

·   Ciocolata neagra

Cele mai vizibile semne ale procesului de imbatranire pot fi observate la nivelul pielii. Expunerea la ultraviolete imbatraneste pielea mult mai repede, iar ciocolata neagra ofera o protectie impotriva acesteia. Boabele de cacao, din care este facuta ciocolata, contin multi antioxidanti ce reduc inflamatia, imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul pielii si reduc aparitia ridurilor.

·   Fructele de padure

Cele mai bune alimente anti-agingSunt bogate in antioxidanti, ce promoveaza sanatatea celulelor si protejeaza contra cancerului, diabetului, incetinesc degenerescenta neurologica, imbunatatesc memoria si reduc inflamatia. In plus, acestea sunt excelente pentru sanatatea tractului urinar. Fructele de padure sunt bogate si in vitamina C, care are proprietatea de a repara tesuturile lezate, fiind inclusa in prevenirea cancerului de piele.

·   Usturoiul

A fost considerat mult timp un aliment sanatos, consumat ca atare sau adaugat in diverse mancaruri delicioase. Printre beneficiile sale antiimbatranire se afla scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, reducerea inflamatiei si mentinerea sanatoasa a celulelor. Cu cat consumam mai mult usturoi, cu atat reducem riscul de cancer de stomac, intestinal, de san si de prostata.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Nota pentru articolul «Cele mai bune alimente anti-aging»:5.00/ 5 (10 voturi)
tonica
2017-05-10T17:59:22+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc