Revista care te menține sănătos

Nutriție

10 aditivi alimentari care dauneaza grav sanatatii

15 noiembrie 2011
Share

Aditivii alimentari sunt folositi de secole pentru imbunatatirea aspectului, pentru o aroma speciala sau pentru prelungirea termenului de valabilitate a numeroase produse aliemntare. Oare acesti aditivi chiar nu au decat calitati? Bineinteles ca nu, balanta inclina mai mult spre partea negativa a acestor compusi, cu efecte extrem de daunatoare asupra sanatatii intregului organism.

Desi aditivii alimentari reprezinta un rau necesar, exista metode prin care ii putem evita pe cei nocivi, si anume citirea cu atentie a ingredientelor de pe ambalaj, dupa ce ati consultat in prealabil urmatoarea lista:

Indulcitorii artificiali

  • Aspartamul (E951) se regaseste frecvent in produsele dietetice si in cele care nu contin zahar. Acesta este considerat o substanta cancerigena si poate avea efecte adverse, precum: ameteli, dureri de cap, convulsii, dar poate agrava simptomele pacientilor cu astm, rinita sau urticarie.
  • Acesulfam K (E950) reprezinta un indulcitor artificial relativ nou, care poate fi gasit in compozitia produselor de patiserie si in guma de mestecat, insa acesta nu a trecut toate testele de siguranta efectuate in laborator. Studiile recente chiar au aratat ca exista o legatura intre tumorile renale si consumul pe termen lung al acestei substante.

Fructoza din sirop de porumb (HFCS)

In Statele Unite, acest aditiv este considerat sursa principala de calorii si se regaseste in aproape toate produsele alimentare procesate. Acest aditiv contribuie la cresterea rapida in greutate, mareste nivelul colesterolului „rau“, favorizeaza aparitia diabetului zaharat si distruge tesuturile.

Glutamatul de monosodiu (MSG, E621)

Acesta este un aminoacid utilizat ca potentiator de aroma in diverse supe, sosuri pentru salate sau chipsuri. MSG contine o substanta numita excitotoxina care poate distruge celulele sanatoase prin supraexcitare. Printre efectele adverse ale consumului de MSG, putem enumera: depresie, leziuni oculare, dezorientare, oboseala, dureri de cap, obezitate etc.

Grasimile trans (acizii grasi nesaturati)

Aceste grasimi sunt folosite pentru extinderea perioadei de valabilitate a produselor alimentare, insa se numara printre cele mai periculoase substante pe care le puteti consuma. Dovezile cercetatorilor leaga consumul de grasimi trans de un risc crescut pentru cancer, diabet, boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

Colorantii alimentari

Sucurile acidulate, bomboanele, anumite sortimente de branza sunt doar cateva dintre alimentele in care se introduc astfel de coloranti, insa studii pe termen lung au indicat probleme de comportament in cazul copiilor si scaderea coeficientului de inteligenta, legat de prezenta acestor coloranti in alimentatie.

Cei mai nocivi coloranti alimentari sunt:

  • Albastru 1 si 2 (E133). Pot cauza anomalii cromozomiale;
  • Rosu 3 si 40 (E124) creste riscul de cancer tiroidian;
  • Galben 6 (E110) si galben tartrazina (E102) cresc riscul de tumori renale.

Sulfitul de sodiu (E221)

Este utilizat in productia de vinuri si in alimentele procesate. Potrivit Administratiei pentru Alimente si Medicamente din America (FDA), aproape 1 din 100 de persoane dezvolta reactii alergice la acesti sulfiti, majoritatea suferind de astm, ceea ce leaga aceasta afectiune de prezenta sulfitilor. Reactiile adverse intalnite la persoanele sensibile la sulfiti pot include: dureri de cap, probleme respiratorii, eruptii cutanate si, in cazuri severe, pot provoca inchiderea (astuparea) cailor respiratorii, ducand la deces prin stop cardiac.

Nitritul de sodiu (E250)

Aceasta substanta pastreaza culoarea rosie a carnii (in special cea de vita) si ajuta la conservare, insa efectele negative asupra sanatatii nu sunt de neglijat: provoaca migrene, BPOC, chiar cancer.

Conservantii BHA (E320) si BHT (E321)

Acestia pot fi gasiti in pungile de cereale, in compozitia gumei de mestecat, chipsuri si uleiuri vegetale si ajuta la mentinerea culorii, a gustului si previn rancezirea alimentelor respective. Cercetarile indica insa o puternica legatura intre acesti conservanti si afectiunile neurologice.

Dioxidul de sulf (E220)

Astfel de aditivi au fost interzisi in America, iar reactiile adverse includ: afectiuni respiratorii, hipertensiune arteriala, inrosirea fetei, soc anafilactic. De asemenea, prezenta dioxidului de sulf poate distruge vitaminele B1 si E continute de alimentele respective.

Bromatul de potasiu (E924)

Este un aditiv utilizat pentru cresterea volumului produselor obtinute din faina, cum este painea. Studiile efectuate pe animale de laborator au demonstrat ca bromatul de potasiu cauzeaza cancer, iar pe subiecti umani, chiar si in cele mai mici cantitati, poate avea reactii dintre cele mai nefaste.

Ce putem face pentru a ne proteja?

In primul rand, trebuie sa fim foarte atenti atunci cand mergem la cumparaturi, sa citim cu simt de raspundere ingredientele din respectivul produs.

De asemenea, incercati sa consumati doar fructe si legume organice, a caror crestere nu a fost conditionata de prezenta ingrasamintelor artificiale.

Adaugati in alimentatie substante nutritive antioxidante, suplimente de vitamina A, C, E si minerale esentiale, precum zinc si seleniu, care au efect detoxifiant.

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.organicjar.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.