Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Cum gestionam alergiile alimentare

25 aprilie 2018
Share

Anafilaxia este o reactie alergica ce survine brusc, foarte grava, care poate pune viata in pericol. Alergiile se pot manifesta mai mult decat prin urticarie sau stranut, iar o reactie alergica cum este anafilaxia necesita o solutie imediata. Cu toate acestea, puteti minimiza riscul de a veni in contact cu alergenii in intimitatea caminului prin crearea unor zone care sa nu fie atinse de factorii de risc si pe care toata lumea sa le intretina.

Descoperiti mai jos ce ar trebui sa faceti exact pentru a va pastra caminul ferit de alergeni, dar si pe cei dragi in conditii de siguranta.

 

Kitul de urgenta, la indemana in caz de alergii

Secundele conteaza foarte mult atunci cand in preajma se afla o persoana care sufera de o alergie severa. Tocmai de aceea este important sa aveti un kit de urgenta la indemana. Kitul trebuie sa contina toate medicamentele prescrise de catre medicul specialist precum antihistaminicele si epinefrina (adrenalina). Indicat ar fi sa aveti la indemana doua doze de epinefrina deoarece 20% dintre persoanele care se confrunta cu aceasta conditie au nevoie si de o a doua doza.

 

Persoanele cu alergii trebuie sa aiba propriul loc la masa

Alergiile alimentare sunt o cauza comuna a anafilaxiei. Orice aliment poate cauza o reactie alergica severa, insa cele mai comune alergii sunt cele la arahide, nuci, fructe de mare, peste, lapte, oua, grau sau soia. Daca membrii familiei sufera de alergie la anumite alimente, este foarte important sa nu intre in contact cu alimentele respective. Tocmai de aceea, ele trebuie sa aiba propriul loc la masa atunci cand cinati in familie, iar daca este vorba despre copii trebuie sa stati cu ochii pe ei ca nu cumva, din greseala, sa manance unul din farfuria celuilalt.

 

Acordati o atentie sporita atunci cand gatiti

Un alt mod de a ajuta la prevenirea contaminarii incrucisate cu un alergen alimentar este sa pregatiti masa si sa le gatiti intai persoanelor alergice. Mancarea trebuie depozitata intr-un loc ferit de restul preparatelor. La fel si atunci cand serviti masa. Persoanele cu alergii trebuie servite inainte, pentru ca ustensilele sa nu fie contaminate. Pentru a preveni contaminarea incrucisata si pentru a reduce riscul de anafilaxie, ar trebuie sa stocati alimentele care prezinta un pericol pe un raft diferit. Acelasi lucru este valabil si pentru alimentele congelate.

 

Utilizati intotdeauna apa si sapun

Cum gestionam alergiile alimentareAti putea crede ca gelul antibacterian sau servetelele dezinfectante sunt la fel de bune sau chiar mai bune in ceea ce priveste indepartarea alergenilor decat apa si sapunul. Un studiu realizat de catre expertii Universitatii Johns Hopkins a aratat ca stergerea mainilor cu servetele dezinfectante a lasat urme de alergeni pe mainile a 3 persoane din 12 iar gelurile dezinfectante pe mainile a 6 persoane din 12. Cand va spalati pe maini, utilizati sapunul clasic si apa, in timp ce pentru curatarea ustensilelor de bucatarie cel mai bine ar fi sa folositi un detergent de vase obisnuit.

 

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.