Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Cele mai frecvente 3 tipuri de alergii alimentare

9 octombrie 2019
Share
Cele mai frecvente 3 tipuri de alergii alimentare

Alergiile reprezinta o problema importanta a lumii moderne, cele alimentare fiind din ce in ce mai frecvente. Fenomenul este des intalnit in cazul adultilor, dar copiii sunt totusi principalele victime, alergia putand cauza grave probleme de sanatate.

Alimentele sunt responsabile de un numar mare de alergii, printre ele unele sunt propice dezvoltarii acestor fenomene, cum ar fi: oul de gaina, laptele de vaca, arahidele, capsunile etc. Va prezentam in continuare un „Top 3” al alergiilor alimentare.

1. Alergia la oul de gaina
In ou alergenii majori sunt: albumina (proteina termolabila distrusa prin caldura) si ovomucoidul (proteina termostabila rezistenta la caldura). Datorita faptului ca aceasta a doua proteina alergena din ou este termostabila, gatirea oului prin fierbere sau prajire nu protejeaza impotriva alergiei. Alergia la proteinele din oul de gaina este foarte frecventa: afecteaza 5% din copiii cu teren atopic. Ea poate fi, de asemenea, brutala si grava, ca si alergia la laptele de vaca.

Aceasta alergie, la unele persoane foarte sensibile, poate provoca moartea prin soc anafilactic sau edem laringian, prin simpla ingerare a unor particule reziduale care pot proveni dintr-o urma mica de ou fiert inca prezenta pe o ustensila de bucatarie insuficient spalata. Din fericire, alergia la ou nu este intotdeauna asa de grava ca manifestare si provoaca in general urticarie sau eczema.

2. Alergia la laptele de vaca

Este o alergie care apare cel mai frecvent la nou-nascuti, dar poate fi prezenta la orice varsta. Debuteaza, in general, la varsta de 3 luni, in momentul in care inceteaza alaptarea. Aceasta alergie poate provoca simple probleme digestive, eczeme, urticarie sau chiar soc anafilactic. Anumite morti subite la nou-nascuti pot fi legate de alergia la laptele de vaca.

Alergenul major din laptele de vaca este beta-lactoglobulina, dar cazeina si albumina sunt, de asemenea, proteine din lapte cu potential alergogen. Alergenul din laptele de vaca poate fi insa si nichelul (din recipientele in care este depozitat) sau penicilina injectata vacii.

Diagnosticul alergologic va fi stabilit prin anamneza, teste cutanate si sangvine. Frecvent se intalnesc polialergii alimentare (arahide, oua si soia) si alergii incrucisate. De exemplu, alergia la laptele de vaca este incrucisata cu alergia la soia, din aceasta cauza vor fi evitate in acest tip de alergie si produsele pe baza de soia. In caz de alergie la laptele de vaca, trebuie excluse din alimentatie laptele si alimentele care contin proteine din lapte de vaca, cum ar fi: iaurtul, branza, smantana, untul. De asemenea, trebuie exclusi si inlocuitorii de lapte pe baza de soia si, in general, toate alimentele care contin lapte, chiar si sub forma de urme de lapte.

Exista produse in comert hipoalergenice cu hidrolizat proteic, care pot fi consummate si care permit oprirea simptomelor. Acestea favorizeaza o auto-insanatosire in 90% din cazuri pe parcursul a 9-12 luni.

3. Alergia la arahide
Arahidele sunt tot mai frecvent consumate, fiind utilizate si raspandite in industria alimentara. Arahidele si untul de arahide se gasesc foarte frecvent sub forma de alergeni „mascati”, acestia fiind prezenti sub forma de urme fine in numeroase alimente, cum ar fi: sosuri, cereale, produse de patiserie etc. Vindecarea acestui tip de alergie este rar intalnita, in general ea persista toata viata.

Dr. Laura Bara
Medic medicina sportiva
Consultant nutritie
[email protected]

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.