Revista care te menține sănătos

Știați că?

Complexul de inferioritate poate fi tratat

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
4 noiembrie 2019
Share
Complexul de inferioritate poate fi tratat

Teama de respingere socială şi frica de a fi evaluat negativ de cei din jur arată o tulburare de personalitate, numită evitantă. Teama este atât de puternică încât poate duce la respingerea relaţionării cu alte persoane şi chiar la limitarea drastică a relaţiilor intime.

Există mulţi indivizi care suferă, dar nu într-o măsură atât de mare de trăsături de personalitate evitantă, dar diagnosticul psihiatric se pune doar în cazul situaţiilor exacerbate. Personalitatea evitantă înseamnă şi o teamă mare de a fi criticat, de a trăi situaţii umilitoare. Aceste persoane evită să îşi asume riscuri şi preferă blazarea şi rutina, pentru că acestea le asigură un control relativ asupra evenimentelor din viaţa lor. Simt nevoia de a fi acceptaţi, susţinuţi şi protejaţi, iar pentru asta îşi construiesc un cerc de prieteni restrâns unde sunt siguri că vor avea parte de astfel de manifestări.

De multe ori, cauzele pot porni din copilărie şi pot fi legate de critici excesive, permanente, din partea părinţilor sau de ridiculizare din partea familiei (fraţi, surori etc.). Această inferioritate în raport cu cei din jur poate fi însă tratată cu tratament psihoterapeutic şi, la recomandarea specialistului, cu tratament medicamentos.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.