Revista care te menține sănătos

Știri

Cercetatorii au creat prima inima 3D printata

Alin Claudiu Popescu; surse: english.tau.ac.il, dailymail.co.uk; sursa foto si video: english.tau.ac.il
23 aprilie 2019
Share
Cercetatorii au creat prima inima 3D printata

Credeati ca imprimanta este doar pentru printarea hartiilor? Nu! Oamenii de stiinta israelieni au reusit sa printeze o inima 3D, folosind tesut uman. Este pentru prima data cand se reuseste proiectarea si printarea unei inimi cu celule, vase de sange, ventricule si camere, iar realizarea apartine cercetatorilor de la Universitatea din Tel Aviv, Israel.

Are dimensiunea unei inimi de iepure, dar specialistii spun ca o inima mai mare necesita aceeasi tehnologie. Ar fi insa nevoie si de dezvoltarea unei imprimante cu o rezolutie mai puternica, pentru a printa cele mai mici vase de sange.

Astfel de imprimante ar putea ajunge in spitalele din intreaga lume

Inima a fost creata din tesut gras prelevat de la un pacient uman, iar asta inseamna ca, in viitor, o astfel de procedura ar duce la reducerea riscurilor de respingere a inimii. In acest moment, mica inima se poate contracta asemenea unui muschi, dar inca nu poate pompa sange.

„Aceasta inima este creata din celule si materiale biologice specifice pacientului. In procesul nostru, aceste materiale se numesc bioink, substante facute din zaharuri si proteine care pot fi utilizate pentru tiparirea 3D a modelelor de tesut complexe. Poate ca in 10 ani vor fi imprimante de organe in spitalele de top din intreaga lume, iar astfel de proceduri vor fi realizate in mod obisnuit” , a declarat prof. Tal Dvir, Universitatea din Tel Aviv (FOTO), unul dintre creatorii inimii.

In faza urmatoare, oamenii de stiinta vor dezvolta inima in conditii de laborator, urmand ca, ulterior, aceasta sa fie transplantata pe un cobai. Dar nu doar inima poate fi creata cu ajutorul imprimantei 3D. Cercetatorii spun ca splina, vezica biliara, rinichii si plamanii pot fi, de asemenea, printate si ulterior transplantate pacientilor.


Deschide videoclipul

Nota pentru articolul «Cercetatorii au creat prima inima 3D printata»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.