Revista care te menține sănătos

Știați că?

Cele mai frecvente fobii complexe sunt agorafobia și sociofobia

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
24 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Cele mai frecvente fobii complexe sunt agorafobia și sociofobia

Fobia este sentimentul copleșitor și debilitant de frică față de un obiect, loc, situație, animal, sentiment etc. Fobiile au manifestări mai puternice decât o simplă teamă și, dacă devin severe, persoana afectată ajunge să își organizeze întreaga viață în jurul evitării obiectului fobiei.

O fobie este, practic, un tip de tulburare anxioasă. Unele persoane care au fobii pot să nu experimenteze niciun simptom în absența sursei fobiei. În alte cazuri, însă, simplul gând legat de fobie poate cauza stări de anxietate. Acest tip de manifestare se numește anxietate anticipatorie.

Fobiile sunt de două tipuri: simple și complexe. Cele simple se centrează în jurul unui obiect particular, unui animal, unei situații anume (frica de avion, de injecții, de sânge, de șerpi etc.). Fobiile complexe tind să se manifeste mai agresiv. Sunt asociate cu teama puternică de anumite situații sau circumstanțe.  

Agorafobia este deseori percepută ca teama de spații deschise, dar este mult mai complexă de atât. Unele persoane cu agorafobie se pot simți anxioase în locuri de unde este dificilă ieșirea. Cei care suferă de agorafobie pot avea stări puternice de panică atunci când sunt singuri, când se află în locuri aglomerate, cum sunt restaurantele sau supermarketurile, sau când călătoresc cu transportul în comun.

Sociofobia presupune experimentarea sentimentelor de anxietate în contexte sociale. Cei care suferă de această tulburare pot evita, de exemplu, să vorbească în public de teamă să nu fie umiliți. În cazuri mai grave, sociofobia poate cauza inadaptare socială, izolare și imposibilitatea de a desfășura activități cotidiene obișnuite.  

Aproape toate tipurile de fobie pot fi tratate cu succes. Tratamentul celor complexe necesită mai mult timp și intervenție specializată – consiliere psihologică, terapie cognitiv-comportamentală, tratament psihiatric etc.

Nota pentru articolul «Cele mai frecvente fobii complexe sunt agorafobia și sociofobia»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.