Revista care te menține sănătos

Știri

Cel mai bun moment al zilei pentru a consuma alimente bogate în calciu

Mădălina Cristea; Surse: medicalnewstoday.com, news-medical.net
9 mai 2024
Share
Cel mai bun moment al zilei pentru a consuma alimente bogate în calciu

Consumul de alimente bogate în calciu ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare. Contează, însă, când faceți acest lucru. Cercetătorii de la Harbin Medical University, China, sugerează că dimineața este cel mai bun moment pentru a consuma alimente bogate în calciu astfel încât inima să se bucure de beneficii maxime. Concluzia a fost publicată recent în BMC Public Health.

Experții chinezi aduc o nouă confirmare a faptului că ritmurile circadiene ajută la reglarea absorbției calciului. Pe această cale, specialiștii atrag atenția că ar putea exista o legătură între consumul excesiv de calciu și afecțiunile cronice de inimă.

Calciul, bun pentru inimă dacă îl consumăm dimineața

În demersul lor, cercetătorii au analizat aportul de calciu din alimentație a unui eșantion de peste 36.000 de adulți americani. Informațiile au fost colectate în perioada 2003-2018 din National Health and Nutrition Examination Surveys.

La studiu au participat 17.456 de bărbați, 18.708 de femei și 4.040 de pacienți cu boli cardiovasculare. Ei au fost împărțiți în cinci grupuri pe baza aportului de calciu de la mesele de dimineață și cele de seară.

Din studiu au fost excluși subiecții cu vârste sub 20 de ani, femeile însărcinate, pacienții care luat calciu sub formă de suplimente alimentare, indivizii care consumau peste 4.500 de kilocalorii pe zi și cei cu date incomplete.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Este un dispozitiv medical cu o garanţie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priză. Tensiometrul este avizat şi de European Society of Hypertension.

calciu, hipocalcemie, hipercalcemie, risc cardiovascular, boli cardiovasculare, ostroporoza, inima, deficit de calciu, calciu in exces,

Calciul și inima, o relație controversată

Specialiștii au investigat cum se modifică riscul de boli cardiovasculare dacă 5% din calciul consumat la cină este redistribuit la micul dejun. Pe această cale, cercetătorii au descoperit ce rol critic are modul în care este alocat aportul mineralului.

Mai exact, în cadrul studiului, reducerea cu 5% a consumului de calciu la cină și creșterea cu același procent a cantității consumate la micul dejun a redus cu 6% riscul de boli cardioavsculare. Cu toate acestea, specialiștii consideră că sunt necesare cercetări suplimentare pâncă când descoperirea va putea fi integrate oficial în planurile de tratament.

Din numeroase studii anterioare, este deja bine cunscut faptul că aportul prea mare sau prea mic de calciu se află în strânsă legătură cu bolile cardiovasculare.

Hipercalcemia poate duce la la aritmii și palpitații. De asemenea, poate contribui la formarea depozitelor de calciu în artere, ceea ce poate duce la scăderea fluxului sangvin și, implicit, creșterea riscului de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și atac de cord.

Pe de altă parte, hipocalcemia poate duce la artimii, insuficiență cardiacă congestivă și chiar stop cardiac. De asemenea, nivelurile prea scăzute pot favoriza apariția disfuncției ventriculare.

Pe lângă implicațiile cardiovasculare, calciul este implicat în funcții neuromusculare, neurologice, cognitive, ale pielii, oaselor și dinților.

Necesarul de calciu diferă în funcție de vârstă, sex și particularitățile asociate etapelor fiziologice ale organismului. Spre exemplu, copiii au nevoie de cantitate mare în vederea dezvoltării sistemului osos. De asemenea, femeile la menopauză au nevoie de suplimentarea cantității de calciu din cauza riscului de osteoporoză.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.