Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Ce efecte are stilul de viata modern asupra pielii

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
12 februarie 2018
Share
Ce efecte are stilul de viata modern asupra pielii

Pielea este organul situat la interfata cu mediul exterior si poate fi afectata pozitiv sau negativ de numeroase elemente cu care intram in contact. Fumul de tigara si pulberile atmosferice poluante, substantele iritante incluse in diferite produse de curatenie sau de igiena sunt doar cativa factori care pot determina probleme ale pielii.

In plus, dezechilibrele si excesele asociate cu stilul de viata actual trepidant pot contribui la un aspect suboptim al tenului si la aparitia imbatranirii precoce.Stresul emotional cronic, asociat cu programul de lucru prelungit, termene limita, uneori nerealiste, surse de presiune externa, poate declansa, in timp, modificari hormonale (cresterea nivelului de ACTH – hormonul adrenocorticotropic, corticosteroizi, adrenalina) si epuizarea rezervelor organismului in lupta cu diversi agenti agresori.

Alcoolul in exces poate agrava rozaceea si psoriazisul

Consumul excesiv de alcool, ca mecanism adaptativ disfunctional („beau ca sa uit”), are, pe langa alte efecte negative, si consecinte la nivelul pielii. Pe termen scurt, apare deshidratarea cutanata. Pe termen mediu/lung, consumul de alcool poate asocia dilatarea vaselor de sange de la nivelul fetei, cu aparitia aspectului inestetic de „vinisoare” rosii evidente, in special in regiunea obrajilor si nasului. Dintre afectiunile dermatologice care pot fi agravate de alcool, amintim rozaceea si psoriazisul.

Urticaria („blandele”), eczema, pruritul sine materia (mancarime fara leziuni vizibile) sunt doar cateva exemple de afectiuni ale pielii care se pot manifesta in perioadele foarte stresante.

Dormim din ce in ce mai putin! Rezultatul: un ten obosit, tern

Stilul de viata modern se asociaza cu presiunea de a fi mereu „on”, conectati la internet prin intermediul telefonului, tabletei, PC-ului. Numeroase persoane continua sa „butoneze” pana aproape de ora de culcare, existand tentatia de a reduce si mai mult intervalul dedicat somnului. In plus, calitatea acestuia poate suferi simultan, aspectul final fiind cel al unui ten obosit, tern.

Prea mult bronz imbatraneste prematur pielea

Expunerea regulata la ultraviolete (in unele cazuri, dependenta de solariu si de aspectul uniform bronzat al pielii pe care acesta il determina) asociaza accelerarea ritmului de imbatranire a pielii. Toti acesti factori pot influenta, in plus, functia de bariera a pielii care, astfel, devine mai vulnerabila la diversi agenti iritanti, alergizanti.

secundara_piele_inainte de Cum putem inclina balanta

Cum putem inclina balanta

Fiecare aspect conteaza pentru sanatatea pielii.

  •  Exercitiul fizic poate functiona ca o masura de reducere a stresului si amelioreaza calitatea somnului.
  • Igiena somnului este importanta: incercati sa mentineti un program relativ regulat in ceea ce priveste ora de culcare, circa 7-8 ore de somn fiind in general necesare. Camera de dormit sa fie curata, cu o umiditate adecvata a aerului. Nu adormiti fara a demachia si curata tenul.
  • Cu cat avem o dieta mai sanatoasa si echilibrata, cu atat sansele de a avea o piele frumoasa si stralucitoare cresc: unele diete restrictive pot induce deficiente vitaminice sau anemie feripriva, situatii in care pot fi afectate calitatea pielii sau a parului. Ideal, alcoolul ar trebui evitat. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie asociata cel putin o hidratare adecvata (apa, ceaiuri, supe).
  • Evitati fumatul, atat pe cel activ, cat si pe cel pasiv, deoarece efectele sale nocive asupra pielii sunt intrecute doar de cele ale expunerii la soare!
  • Protejati-va de arsuri solare (haine protectoare, palarie cu boruri late, creme fotoprotectoare cu FPS de minimum 30, aplicate cu aproximativ 20-30 de minute inainte de expunerea la soare). Nu intarziati prea mult initierea folosirii produselor care contin substante eficiente in incetinirea imbatranirii pielii (substante cu rol de ecran solar, vitamina C, retinol, alfa hidroxi acizi etc.).

Globalizarea, aglomerarea populatiei active in mediul urban, presiunea sociala, ritmul intens de viata isi pun amprenta inclusiv asupra felului in care ne alimentam: frecvent, cele trei mese zilnice sunt inlocuite de gustari consistente, ce pot fi ingurgitate rapid. Adesea constau in alimente bogate in zaharuri rafinate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.