Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Buzele crapate: cauze si remedii

7 aprilie 2014
Share

Buzele se usuca mai tot timpul, mai ales ca sunt lipsite de glande sebacee si sudoripare, principalii frunizori ai umiditatii. Daca mai luam in calcul si alti factori precum vantul, soarele, poluarea, buzele crapate devin o problema foarte mare: apare senzatia de sensibilitate atunci cand zambiti sau le atingeti cu limba.

Adesea pot aparea si sangerari. Pentru foarte multe persoane, problema este ca si rezolvata. Putin balsam de buze, eventual cu factor de protectie solara si multa apa care sa previna deshidratarea… si cam atat.

Pentru altii insa, problema se poate agrava. Sa aflam impreuna care sunt pricipalele cauze ale buzelor crapate si cum putem invinge aceasta problema.

 

Cauzele buzelor crapate

Schimbarile climatice. Schimbarile extreme de temperatura conduc la uscarea buzelor (in sezonul rece) si la deshidratarea lor (in sezonul cald).

Daune provocate de soare. Cum restul pielii de pe corp se poate deteriora ca urmare a expunerii la soare, acelasi lucru se poate intampla si in cazul buzelor. Si da, buzele pot fi arse de soare, iar durerea va fi una insuportabila.

Expunerea la vant. Daca afara bate vantul foarte tare, nu comiteti imprudenta de a nu va proteja buzele cu un produs de ingrijire potrivit.

Deshidratarea. Printre cauzele principale ale buzelor crapate se numara deshidratarea. Atunci cand organismul nu are suficienta apa, extremitatile, inclusiv buzele sunt cele care au de suferit primele.

Deficitul de vitamine. Anumite vitamine sunt vitale in ceea ce priveste o piele sanatoasa. Printre acestea se numara vitaminele A, B, C, B2 si E.

Reactiile alergice. Buzele crapate pot fi semnul unei alergii la anumite produse de beauty.

Mancarurile picante. La persoanele sensibile, mancarurile picante pot dauna buzelor.

 

Luati in considerare si conditii de sanatate mai grave

Daca factorii de mai sus nu se numara printre cauzele buzelor crapate, atunci ar trebui sa luati in considerare conditii de sanatate mai grave. Este neaparat nevoie sa mergeti la un consult de specialitate. Iata ce riscuri ar putea sa apara:

  • Diabetul. Daca aveti diabet sau daca in familie exista persoane care sufera de diabet, acesta ar putea reprezenta cauza buzelor crapate.
  • Boala Kawasaki. Aceasta este o boala grava, dar mai rara, care se pare ca ar fi o conditie autoimuna. Printre simptome se numara si buzele crapate.
  • Macrocitoza. Este o boala a sangelui, in care nivelul globulelor rosii creste pana la niveluri alarmante.
  • Bolile cu transmitere sexuala. Acestea, inclusiv HIV, ar putea reprezenta o cauza a buzelor crapate.

 

Cum sa tratati buzele crapate

Buzele crapate: cauze si remediiIn primul rand, trebuie sa va hidratati corespunzator. Beti foarte multa apa, insa evitati sucurile acidulate si indulcite!

Utilizati balsamul de buze. Balsamurile de buze fara arome, pe baza de aloe vera si vitamina E pot calma buzele crapate. Luati o felie de castravete si aplicati-o pe buze timp de aproximativ 10 minute. La fel de eficienta este si aplicarea uleiului de migdale, de masline, cocos sau alte uleiuri naturale. Evitati utilizarea produselor cosmetice in exces, a rujurilor cu arome etc. Luati in considerare si dieta, vitaminele de care aveti nevoie si, unde este cazul, luati suplimente nutritive. Incercati sa nu mai folositi pasta de dinti cu fluor pentru ca, pe langa buzele crapate, poate crea iritatii la nivelul gurii.

 

Ruxandra Raica

Sursa: wikihow.com; health.howstuffworks.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.