Revista care te menține sănătos

Seniori

Beneficiile exerciţiilor fizice la menopauză

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
3 septembrie 2021
Share
Beneficiile exerciţiilor fizice la menopauză

Oare câte femei aflate la menopauză apelează la exerciţii fizice pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii?
Pentru fiecare femeie, menopauza se simte diferit. În unele cazuri, simptomele pot fi uşoare şi pot dispărea rapid. Pentru altele, bufeurile şi schimbările de dispoziţie pot interfera cu viaţa de zi cu zi. Este important să reţineţi că exerciţiile fizice vă poate fi de mare ajutor şi la menopauză.

La menopauză creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Nivelul estrogenului scade, astfel încât inima este mai puţin protejată. Dacă vă cunoaşteţi factorii de risc şi adoptaţi un stil de viaţă sănătos, atunci riscul de apariţie a acestor boli scade. Însă este important de ştiut că puteţi face schimbări în viaţa de zi cu zi pentru a putea ţine sub control schimbările ce apar în organism. Una dintre schimbări este reprezentată de exerciţiile fizice constante, ce vă pot îmbunătăţi starea de spirit şi vă pot menţine în formă. Pentru a nu abandona, este important să vă setaţi niste ţeluri uşor de realizat, în funcţie de vârstă, simptome şi necesităţi.

Exerciţii fizice potrivite persoanelor aflate la menopauză

Iată la ce tipuri de activitate fizică puteţi apela.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat pentru reducerea rigidităţii musculare şi a durerilor reumatice acute.

Exerciţiile cardio

Aerobicul solicită mai multe grupe de muşchi şi îmbunătăţeşte sănătatea inimii. Exerciţiile de tip cardio includ plimbarea, joggingul, mersul pe bicicletă şi înotul. Este recomandat să începeţi orice tip de sport cu o intensitate mică şi o durată scurtă, până când adaptaţi organismul la o astfel de solicitare.

Antrenamentele de forţă

Riscul de apariţie a osteoporozei după menopauză este crescut. Din acest motiv este important să efectuaţi antrenamente de forţă pentru a vă întări musculatura, arde grăsimile şi a accelera metabolismul. Puteţi face astfel de antrenamente atât la sală, cât şi acasă. Însă, este recomandat să cereţi sfatul unui specialist pentru a vă îndruma corect spre tipul de exerciţii de care aveţi nevoie.

Yoga şi alte metode de relaxare

Este important să găsiţi metode de relaxare pentru a vă ameliora simptomele menopauzei. Practicarea unei astfel de tehnici (yoga, meditaţie, exerciţii de respiraţie) vă ajută să eliminaţi stresul şi să amelioraţi bufeurile, iritabilitatea şi oboseala.

Kilogramele în plus şi menopauza: cum puteţi slăbi uşor

dans, menoupauză, cardio, exerciţiile fizice, exerciţii fizice menopauză,

Dansul

Dacă vă plictisiţi la un antrenament clasic, există şi alte metode amuzante de a face sport, precum dansul. O şedinţă de dans arde multe calorii, poate alunga stresul şi poate schimba dispoziţia. Puteţi participa la cursuri de dans, dar la fel de eficiente sunt şi şedinţele de acasă, atât timp când sunt practicate în mod constant.

Bicicleta eliptică

Exerciţiile la bicicleta eliptică, cea medicinală sau stepper se încadrează la exerciţiile de tip cardio şi vă pot menţine într-o formă de invidiat. Mai mult, efectuate constant cu o intensitate medie pot menţine sănătatea articulaţiilor şi a muşchilor.

Zumba

Zumba este un program de dans ce a devenit din ce în ce mai popular. Acesta cuprinde mişcări latino de salsa sau merengue şi este potrivit pentru toate vârstele. Zumba este o formă excelentă de a vă destresa, slăbi şi a vă distra în acelaşi timp.

Grădinăritul

Dacă locuiţi la curte sau dispuneţi de un balcon generos, grădinăritul este o metodă excelentă pentru a vă relaxa şi a vă lucra musculatura. Este indicat să grădinăriţi în fiecare zi pentru a profita la maximum de beneficiile sale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.