Se stie ca sistemul imunitar ne ajuta sa tinem la distanta infectiile, fiind totodata principalul „soldat” in lupta cu bolile. Scaderea capacitatii de autoaparare a organismului atrage dupa sine cresterea frecventei infectiilor virale si bacteriene.
Senzatia accentuata de oboseala, prezenta anumitor tulburari, printre care si depresia, lipsa concentrarii sunt simptome care, mai ales primavara, ne atentioneaza ca este momentul sa luam masuri pentru intarirea rezistentei organismului. In mare parte, acestea constau in modificarea stilului de viata si a dietei. Exista insa si anumite afectiuni care semnaleaza o imunitate scazuta. In continuare, va prezentam cele mai comune semne ale dezechilibrului imunitar.
-
Herpesul zoster reactivat – semn al imunitatii scazute
Un semn clasic in acest senseste aparitia herpesului bucal sau a zonei Zoster. In general, mai ales in cazul persoanelor care au avut varicela, sistemul imunitar este suficient de puternic pentru a impiedica o recidiva, dar insuficient pentru a suprima persistenta virusului in ganglioni sau radacinile nervoase. De aici, in conditiile scaderii imunitatii (stres, efort fizic mare, intercurente respiratorii, traumatism), infectia se poate reactiva, realizand un tablou de herpes Zoster.
Agravarea, dintr-odata, a unor boli preexistente, aparitia neasteptata a unui diabet zaharat sau cresterea temporara a glicemiei pot ridica, de asemenea, semne de intrebare. Insa cel care stabileste cauza care a dus la scaderea imunitatii si masurile care trebuie luate este doar medicul, in baza unor analize.
-
Candidoza sau infectiile urinare frecvente pot fi semne ale unui sistem imunitar slabit
Persoanele care racesc tot timpul, femeile care fac candidoza, desi nu au schimbat partenerul sau se confrunta cu infectii urinare recidivante, in ciuda tratamentului agresiv, trebuie sa ia masuri pentru intarirea sistemului imunitar. Spre exemplu, Candida albicans este o ciuperca aflata in organism (in cavitatea bucala, intestin sau vagin), care nu provoaca simptome si nu cauzeaza probleme de sanatate. Insa, cand imunitatea scade, ciuperca se poate inmulti, ducand la aparitia candidozei.
-
Senzatia de uscaciune la nivelul nasului – semn de imunitate scazuta
Nimanui nu-i place sa stea cu nasul in batista, dar lipsa umezelii, mai ales in timpul racelii, nu anunta deloc vesti imbucuratoare, pentru ca secretiile accelereaza procesul de vindecare. Conform unui raport al Asociatiei Psihologice Americane, si stresul constant slabeste sistemul imunitar si capacitatea sa de lupta contra bolilor.
Sfaturi pentru intarirea imunitatii
Este indicat sa recurgeti la un regim de viata echilibrat, cu respectarea perioadelor zilnice de somn si concediilor de odihna. Incercati sa evitati situatiile conflictuale si stresul, si adoptati un regim alimentar care sa contina lipide, proteine si glucide, plus vitamine si minerale, luate din fructe sau legume. Si vitamina C este extrem de eficienta pentru imunitate, asa ca beti zilnic limonada, insa puteti apela cu succes si la suplimentele alimentare.
Un studiu recent a aratat ca 100 g de zahar consumat reduce capacitatea globulelor albe de a lupta cu bacteriile timp de cinci ore. De aceea, se recomanda o cana cu ceai verde pe zi, antioxidant natural, pentru neutralizarea radicalilor liberi.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Laurentiu Luca
Directorul Centrului Medical PULS
Telefon salvare 021/9733