Afectiuni ale sistemului osos

Atacul de guta: ce il declanseaza si cum il prevenim?

marti, 10 martie 2015
Share

Guta este reprezentata de un nivel crescut de acid uric in organism. Atunci cand se acumuleaza prea mult acid uric in jurul unei articulatii, se formeaza cristale de acid uric ce cauzeaza inflamatie si durere locala.

Exista mai multi factori ce pot creste acidul uric, de la anumite alimente pana la stres si medicamente. Daca stim ce anume ne declanseaza cresterea nivelului de acid uric, putem evita atacurile de guta.

Care sunt principalii factori care declanseaza un atac de guta?

Exista mai multi factori care pot declansa un atac de guta, printre care:

  • atacul-de-guta-2Alimentele bogate in substante numite purine, ce pot creste nivelul de acid uric din sange. Acestea includ carnea, sardinele, midiile, somonul, chiar spanacul. Consumul unuia sau mai multora dintre acestea, chiar combinate, pot duce la un atac de guta.
  • Alcoolul – berea si lichiorul pot creste nivelul de acid uric si pot declansa, astfel, un atac de guta. De asemenea, acestea pot duce la deshidratare, alt factor ce contribuie la aparitia atacului de guta. Vinul nu este inclus in aceasta categorie si este permis, dar un consum moderat.
  • Unele medicamente administrate pentru alte afectiuni, precum hipertensiune arteriala sau boli cardiace, pot duce la un atac de guta. Acestea includ diureticele, beta-blocantele si ciclosporinele. Chiar si o doza mica de aspirina poate duce la un atac de guta.
  • Deshidratarea – atunci cand corpul este deshidratat, nivelul de acid uric din sange creste, iar capacitatea rinichilor de a excreta acidul uric in exces scade.
  • Bauturile dulci – atunci cand consumati bauturi bogate in fructoza, se poate declansa un atac de guta.
  • Stresul medical – vizitele la spital, interventiile chirurgicale si alte afectiuni si proceduri pot creste nivelul acidului uric si, astfel, sa declanseze un atac de guta.

Acesti factori de risc sunt mai frecventi pentru majoritatea persoanelor cu guta, insa nu toate pot declansa un atac de guta. Unele persoane pot face un atac de guta dupa o expunere minima, in timp ce altele pot face in cazuri extreme.

Cum putem preveni atacul de guta?

Dupa un atac de guta, nimeni nu vrea sa treaca din nou prin aceasta experienta dureroasa. Iata cum puteti preveni atacurile de guta prin schimbarea stilului de viata si prin medicamente:

  • Evitati factorii declansatori. Desi este aproape imposibil sa evitati toate purinele din dieta, daca stiti ce alimente va sunt daunatoare, incercati sa le evitati.
  • Medicatia preventiva. Daca aveti doua sau trei atacuri de guta pe an, medicul va poate recomanda medicatia preventiva, precum feboxostat, allopurinol si probenecid pentru a micsora nivelul acidului uric din sange, si clorchicina pentru a preveni eventualele atacuri viitoare. In prima luna de la administrarea acestora este posbil sa faceti un atac de guta. In acest caz, medicul va va da medicamente pe care sa le luati in eventualitatea unui atac.
  • Stilul de viata sanatos. Daca aveti un stil de viata sanatos, daca reduceti sau eliminati alcoolul, faceti exercitii fizice regulate pot fi prevenite atacurile de guta si poate fi mentinut nivelul scazut de acid uric din sange. Nu uitati sa beti apa multa pentru a preveni deshidratarea.
  • Scapati de kilogramele in exces. Daca sunteti supraponderal, este necesar sa scapati de kilogramele in plus. Acestea favorizeaza cresterea nivelului de acid uric din sange si favorizeaza declansarea unui atac de guta.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Nota pentru articolul «Atacul de guta: ce il declanseaza si cum il prevenim?»:4.47/ 5 (15 voturi)
tonica
2017-05-10T18:00:43+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena