Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Apneea in somn: de ce nu ne putem odihni?

5 iunie 2012
Share

Apneea in somn este o afectiune caracterizata prin aparitia unor pauze respiratorii in timpul somnului. Persoanele care sufera de apnee prezinta episoade repetate de oprire a respiratiei, uneori si de sute de ori, sesizate de partenerul de viata.

Factorii de risc pentru apneea in somn sunt reprezentati de: sexul masculin, obezitate, varsta de peste 40 de ani, istoricul familial de apnee in somn, refluxul gastro-esofagian, obstructia nazala cauzata de deviatia de sept, alergii sau sinuzite, circumferinta crescuta a gatului (mai mare de 43 cm), fumat. Exista doua forme:

  • Apneea obstructiva in somn: este forma cea mai frecventa, determinata de blocarea cailor aeriene;
  • Apneea centrala in somn: caile aeriene nu sunt blocate, insa creierul nu semnalizeaza corect muschilor respiratori, cauza fiind instabilitatea centrului de control respirator.

Semnele si simptomele apneei in somn

Acestea includ somnolenta excesiva in timpul zilei, sforaitul, observarea de catre partener a episoadelor de oprire a respiratiei din timpul somnului, trezirea brusca, durerile de cap matinale, insomnia. Apneea in somn se produce atunci cand muschii gatului se relaxeaza, iar caile aeriene se ingusteaza. Se produce scaderea concentratiei de oxigen din sange. Creierul sesizeaza incapacitatea de a respira si determina trezirea brusca, insotita de o respiratie zgomotoasa. Aceste intreruperi ale somnului afecteaza capacitatea de odihna, persoanele prezentand somnolenta ziua. Din cauza acesteia, exista un risc crescut de accidente, mai ales la conducatorii auto.

Daca nu este tratata corect, apneea in somn poate determina aparitia altor boli, ca hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, insuficienta cardiaca, aritmiile cardiace, diabetul, depresia, tulburari ale memoriei si de concentrare, oboseala accentuata in timpul zilei, cu dificultatea efectuarii activitatilor zilnice.

Cum depistam apneea?

Testele recomandate pentru stabilirea diagnosticului sunt polisomnografia nocturna si anumite dispozitive portabile de monitorizare, montate de regula de medicul pneumolog. Pacientii cu acest sindrom au nevoie si de consult cardiologic, neurologic si ORL, sau se pot adresa unui laborator de somnologie.

In ce consta tratamentul?

Tratamentul apneei in somn consta in:

  • CPAP (presiune continua pozitiva in caile aeriene), adica montarea unui dispozitiv care include o masca de silicon aplicata pe nas in timpul somnului, prin care se furnizeaza constant aer cu presiune mai mare, prevenind apneea si sforaitul.
  • BPAP presupune montarea unui dispozitiv care furnizeaza aer cu presiune crescuta in timpul inspirului si cu presiune mai mica in timpul expirului.
  • Procedurile chirurgicale au ca scop indepartarea tesuturilor in exces care vibreaza si determina aparitia sforaitului, sau care blocheaza caile respiratorii in timpul somnului.
  • Tratamentul afectiunilor medicale asociate: boli cardiace sau neuromusculare.
  • Alte masuri: scaderea greutatii corporale, evitarea consumului de alcool si al sedativelor, dormitul pe burta sau pe o parte, utilizarea unui spray nazal cu apa salina inainte de culcare.

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna

Doctor in medicina

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.