Revista care te menține sănătos

Știri

Antibiotice sigur de administrat femeilor insarcinate

6 noiembrie 2015
Share

Cercetatorii canadieni au realizat un studiu de amploare legat de siguranta administrarii azitromicinei si claritromicinei in primele luni de sarcina. Concluzia a fost ca nu afecteaza copilul. Cele doua medicamente sunt doua dintre antibioticele prescrise frecvent femeilor insarcinate. Ele apartin clasei de medicamente numita macrolide.

La studiu au participat peste 135.000 de femei insarcinate. La aproximativ 2% dintre gravide le-au fost prescrise macrolide in timpul primului trimestru de sarcina. Malformatii congenitale majore au aparut la aproape 10 % dintre copii.

Confuzie

Concluzia cercetatorilor a fost ca nu se poate face o asociere intre utilizarea macrolidelor si riscul de malformatii congenitale. Studiul a fost publicat in Journal Pharmacoepidemiology and Drug Safety. Savantii au mai precizat ca semnele de intrebare legate de siguranta administrarii macrolidelor in timpul sarcinii ar putea avea legatura cu alti factori. De exemplu, azitromicina este adesea utilizata pentru a trata infectiile cu chlamydia, asociate cu malformatii congenitale, au spus cercetatorii. In schimb, sunt de acord ca mai este necesara efectuarea unor teste pentru a confirma siguranta antibioticelor prescrise mai rar femeilor gravide.

Elena Coroianu

Sursa: healthday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.