Revista care te menține sănătos

Știri

Aflati cum pot fi diminuate efectele secundare ale radioterapiei

8 noiembrie 2013
Share

Un compus care se gaseste in varza ar putea proteja bolnavii de cancer in timpul radioterapiei si ar putea reduce efectele secundare provocate de acest tip de tratament, arata un studiu efectuat de specialistii americani. Potrivit cercetatorilor americani din Georgetown, compusul diindolil metan (DIM), regasit in varza, dar si in alte legume crucifere, precum broccoli si conopida, a reusit sa protejeze cobaii in timpul testelor de laborator, dupa ce acestia au fost expusi la doze letale de radiatii, informeaza dailymail.co.uk.

In timpul testelor, cercetatorii au expus cobaii la doze letale de radiatii gamma, apoi li s-a administrat zilnic o injectie cu DIM timp de doua saptamani, la 10 minute dupa expunerea la radiatii. Toti cobaii netratati au murit, dar mai bine de jumatate dintre cobaii tratati cu DIM au ramas in viata 30 de zile dupa expunerea la radiatii, indiferent daca prima injectie a fost administrata cu 24 de ore inainte sau dupa iradiere. In plus, cobaii iradiati carora li s-au administrat injectii cu DIM au suferit o pierdere mai mica de limfocite, leucocite si plachete sangvine – acestea fiind efecte secundare observate frecvent la pacientii supusi radioterapiei.

„DIM a fost studiat timp de mai multi ani ca un agent de prevenire a cancerului, dar acest studiu ofera primele indicii ca DIM poate proteja si impotriva radiatiilor”, a declarat oncologul si biologul Eliot Rosen de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown.

Cristina Ionescu

Sursa: dailymail.co.uk.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.