Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Aerul conditionat, beneficii si dezavantaje

4 iulie 2007
Share

Acum peste o suta de ani prima instalatie de aer conditionat era pusa la punct in Statele Unite ale Americii. Cu siguranta nu se prevedea amploarea pe care aceste echipamente au cunoscut-o in timp. Atat vara cat si iarna, aparatele de aer conditionat sunt din ce in ce mai cautate. In ce masura aerul conditionat, ale carui beneficii sunt recunoscute, poate deveni si un dusman al nostru?

Organismul uman normal, sanatos are o temperatura interna stabila de 37°C care este mentinuta de un mecanism de reglare natural pe care fiecare dintre noi il avem din nastere si care ne ajuta sa eliminam permanent excesul de caldura produs de organism.

Cum actioneaza aparatul de aer conditionat?

Instalatiile de aer conditionat ajuta organismul sa asigure aceasta rata de eliminare a excesului de caldura, lucru valabil atat vara, cat si iarna. Acestea pastreaza temperatura si umiditatea aerului in anumite limite.

Spliturile, cele mai ieftine, dar nu si cele mai potrivite

Primele aparate de aer conditionat au fost cele cu splituri, cele mai ieftine de altfel. Acestea, de cele mai multe ori, nu sunt amplasate corespunzator. Ele au fost concepute pentru incaperi mici, cate unul pentru fiecare camera, eventual unde locuiesc 2 persoane . Insa aceste aparate sunt frecvent montate in incaperi mai mari, aglomerate care necesita si ventilare mecanica. Astfel, sunt instalate splituri in discoteci, restaurante, cinematografe, bucatarii.

Nu este recomandat sa fie amplasate splituri in astfel de locuri pentru ca in primul rand acestea nu introduc aer proaspat, ci il recircula pe cel existent in incapere, il raceste si il dezumidifica. Pe de alta parte, aerul racit este introdus sub forma de jet plan, iar acest lucru creeaza o stare de discomfort pentru cei care sunt nevoiti sa stea aproape de aparat. Se produce acea senzatie de curent, mai greu de suportat in incaperile mici.

Splitul are o putere termica mica, prin urmare este nevoie de mai multe astfel de aparate intr-o incapere mai mare. Filtrele acestor instalatii sunt concepute pentru incaperi relativ curate, fara prea mult praf, fara noxe.

Sigur ca exista si instalatii mai performante care in incapere au doar gurile de introducere a aerului tratat sau de evacuare a aerului ce trebuie eliminat.

Putem fixa temperatura dorita!

Aparatul de aer conditionat ne da posibilitatea sa fixam de la termostat temperatura dorita. Pentru cei care lucreaza la birou, de exemplu, si sunt imbracati corespunzator anotimpului, temperatura interioara de comfort variaza, vara, intre +24°C si +26.5°C, cu umiditati relative intre 30-70%. De obicei, intr-o incapere sunt persoane cu caracteristici metabolice diferite, de aceea este recomandat sa se aleaga o temperatura medie, care sa fie comfortabila pentru toti.

Diferenta de temperatura pe verticala poate crea disconfort!

Se manifesta o stare de disconfort intr-o incapere in care temperatura la nivelul capului (care in mod normal se afla la 1,1 m de pardoseala), depaseste cu 3,5°C temperatura la glezne (aflate la 10 cm de pardoseala). Este vorba de acele incaperi in care sunt foarte multe surse de caldura: oameni, aparatura, ferestre orientate spre sud.

 

Evitati contactul direct cu jetul de aer!

Contactul direct cu jetul de aer poate fi evitat prin montarea instalatiei de aer conditionat astfel incat aceasta sa nu actioneze direct spre extremitatea cefalica (ceafa, ochi, urechi) si coloana vertebrala. Cu cat aerul parcurge o distanta mai mare si isi schimba de cateva ori directia, cu atat este mai bine, aerul pierzandu-si capacitatea de a produce acea senzatie de curent. Se evita astfel discomfortul creat de aerul rece si tradus prin: otalgii, nevralgii, lombosciatic\. Cei care petrec foarte mult timp in incaperile unde exista aer conditionat nu se mai pot adapta la temperaturile verii, confruntandu-se frecvent cu raceli si gripe.

Conform legii, la locul de munca trebuie sa avem asigurate urmatoarele debite de aer proaspat in m³/ ora si persoana: 25 (nefumatori) si 50 (fumat intens). In Uniunea Europeana, obligativitatea este de 28,8 m³/h si persoana.

Retineti!

Aveti grija ca aerul sa aiba un traseu corect, acest lucru poate insemna modificari in amplasarea mobilierului sau renuntarea la unele piese de mobilier. De asemenea, daca va permiteti, achizitionati echipamente mai performante, dotate cu baleiere automata a jetului de aer pe orizontala. Este nevoie si de aer proaspat in incaperile cu aparate de aer conditionat; spliturile nu furnizeaza si aer proaspat, ci doar il recircula pe cel existent. Nu uitati sa deschideti ferestrele de mai multe ori pe parcursul zilei! Femeile poarta haine mai subtiri de obicei, deci e necesara o temperatura interioara mai ridicata, evitand astfel infectiile urinare traduse prin cistite acute. Nu amplasati astfel de aparate in camera copiilor, ei adaptandu-se mai greu la schimbarile de temperatura.

 

Lucia Comanescu
Consultant: Dr. Emiliana Rusi
Medic specialist medicina de familie

Nota pentru articolul «Aerul conditionat, beneficii si dezavantaje»:3.67/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.