Revista care te menține sănătos

Știri

A fost descoperit mecanismul din spatele senzatiei de greata

9 octombrie 2012
Share

Greata reprezinta un efect secundar des intalnit in cazul persoanelor care iau anumite medicamente sau in cazul celor care sufera de cancer si sunt supuse chimioterapiei. Spre deosebire de varsaturi, senzatia de greata nu este la fel de bine inteleasa de catre specialisti, insa noi cercetari realizate in cadrul Universitatii Guelph din Canada ar putea schimba acest lucru.

Un grup de cercetatori experti in neurostiinte au descoperit mecanismul din creier care este responsabil pentru senzatia de greata, cu ajutorul unor experimente care au avut loc pe soarecii de laborator.

Desi soarecii nu pot vomita, acestia afiseaza o reactie de dezgust numita de catre experti „cascat” atunci cand sunt expusi la un gust care le-a provocat greata in trecut. Prin urmare, aceste reactii pot oferi un model pentru a intelege mecanismele creierului care produc greata la om.

Folosind acest model de cascat, expertii au descoperit ca greata apare ca urmare a eliberarii de serotonina in cortexul insular, situat profund in structurile cerebrale.

Descoperirea se doreste a servi unor noi metode de intelegere a proceselor neuronale, astfel incat medicamentele prescrise sa prezinte cat mai putine efecte secundare. Studiul a fost publicat in Journal of Neuroscience.

Paula Rotaru

Sursa: www.uoguelph.ca

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.