Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

8 vitamine B esenţiale pentru nevoi complexe

Dr. Georgiana Cosneanu, medic primar Medicină de Familie, Clinica Medikali
8 ianuarie 2024
Share
8 vitamine B esenţiale pentru nevoi complexe

Complexul de vitamine B reprezintă un grup de vitamine solubile în apă esenţiale pentru funcţionarea optimă a organismului. Aceste vitamine sunt esenţiale pentru metabolismul energetic, sănătatea sistemului nervos, producţia de celule sangvine şi multe alte procese vitale. Complexul de vitamine B este format dintr-o serie de vitamine, fiecare cu roluri şi funcţii specifice în organism.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Magneziu + B complex. Susţine buna funcţionare a sistemului nervos, reducerea nivelului de stres şi oboseală. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular.

8 vitamine formează complexul B.

Vitamina B1 (tiamina) este esenţială pentru metabolismul carbohidraţilor şi producţia de energie. Ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a muşchilor.

Vitamina B2 (riboflavină) este importantă pentru metabolismul energetic, sinteza de antioxidanţi şi sănătatea pielii şi ochilor.

Vitamina B3 (niacină) joacă un rol vital în producţia de energie şi sinteza ADN-ului. Ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv şi a pielii.

Vitamina B5 (acid pantotenic) este implicată în metabolizarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor. Ajută la producerea hormonilor şi a neurotransmiţătorilor.

Vitamina B6 (piridoxină) este necesară pentru metabolismul proteinelor şi producerea de neurotransmiţători. Susţine sănătatea sistemului imunitar şi a creierului.

Vitamina B7 (biotină) este esenţială pentru metabolismul carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Susţine sănătatea pielii, părului şi unghiilor.

Vitamina B9 (acid folic): Este crucială în dezvoltarea celulelor şi a ADN-ului. Este deosebit de importantă în timpul sarcinii, pentru dezvoltarea normală a fătului. Vitamina B12 (cobalamină) este implicată în producţia de celule sangvine, funcţionarea sistemului nervos şi metabolismul energetic. Este deosebit de importantă pentru vegani şi vegetarieni, deoarece se găseşte în principal în surse animale.

Deficitul vitaminelor din complexul B

Un deficit de vitamine B poate afecta sănătatea generală a organismului. Simptomele asociate cu un deficit de vitamine B pot fi oboseala şi lipsa de energie constantă; problemele de memorie şi dificultăţile de concentrare; slăbiciunea musculară şi crampele; pierderea poftei de mâncare, greaţă sau diaree; anemie şi probleme legate de producţia de celule sangvine; probleme de piele şi schimbări de dispoziţie.

vitamine B, vitamine, metabolismul energetic, vitamina, acid folic, B1, B2, B6, B3, B12,

Surse de vitamine B

O alimentaţie echilibrată ar trebui să asigure necesarul de vitamine B. Cele mai bune surse alimentare includ:

  • pentru vitamina B12, carne de vită, pui, curcan şi peşte;
  • vitamina B9 (acid folic), legume cu frunze verzi: spanac, varză kale, salată verde;
  • vitaminele B1, B2 şi B6, leguminoase: mazăre, năut, fasole, linte;
  • vitaminele B1, B3 şi B6, cereale integrale: ovăz, quinoa, orez brun;
  • vitaminele B1, B2 şi B3, seminţe şi nuci: susan, floarea-soarelui, migdale, nuci;
  • vitaminele B2, B7 şi B12, ouă;
  • vitaminele B2 şi B12, produse lactate: lapte, iaurt, brânză.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena comprimatele efervescente Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis. Contribuie la menţinerea echilibrului psihic, la funcţionarea sistemului nervos şi la reducerea oboselii. Sprijină funcţionarea sistemului imunitar şi ajută la metabolismul energetic normal.

Când este nevoie de suplimentare

Dacă dieta nu furnizează cantitatea adecvată de vitamine B sau în anumite situaţii speciale, specialistul recomandă suplimentele cu complex de vitamine. Dintre categoriile de persoane care pot avea nevoie de suplimente cu vitamine din complexul B, amintim persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană; persoanele care au probleme de absorbţie sau suferă de diabet zaharat şi urmează tratament cu Metformin. De asemena, femeile însărcinate sau care alăptează pot avea nevoie de un aport suplimentar de vitamine B, în special acid folic (B9).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.