Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Avem nevoie de suplimente alimentare?

22 noiembrie 2006
Share

De citiva ani, suplimentele alimentare sunt folosite de tot mai multe persoane. Unele le consuma ocazional, altele in mod regulat. Dar se ridica urmatoarea problema: putem lua chiar orice supliment?

Evident ca nu. Daca cu citiva ani in urma aceste preparate nu erau luate in considerare, ele au intrat in atentia unor comisii medicale europene care au definit in mod precis compozitia si etichetajul.

Printre aceste suplimente alimentare se gasesc cele care sint folosite in procesul de scadere in greutate, urmate de „tonice”generale , produsele pentru menopauza, cele care se iau impotriva imbatrinirii din pricina razelor solare, antioxidantii si cele anti-stres.

Cat sunt de sigure?

In mod sigur, consumatorii pot fi astazi asigurati asupra sigurantei acestor produse. Comisia Europeana in mod sigur a editat un anumit numar de reguli, incadrind suplimentele alimentare in mai multe grupe. Scopul este de a garanta calitatea acestor produse dar in acelasi timp de a informa mai bine consumatorul asupra compozitiei si a calitatilor fiecarui produs sau formule.

Potrivit Comisiei Europene, „suplimentele sint produse comestibile alimentare cu scopul de a completa alimentatia normala si care constituie o sursa concentrate de nutrimenti sau alte substante avind un efect nutritiv sau fiziologic, singure sau in combinatie, comercializate sub forma unor doze normale”.

Toate vitaminele si mineralele sint permise cu o conditie: doza zilnica sa nu depaseasca doza recomandata. In ceea ce priveste plantele singurele autorizate sint cele prezente deja in alimentatie sau care au autorizatie de punere in vinzare. Substantele cu „scop nutritional si fiziologic” sint de asemenea autorizate, in cea mai mare parte este vorba de substantele continute in alimente care nu sint nici vitamine, nici minerale.

Atentie! Etichetele de pe aceste suplimente trebuie sa fie precise si sa contina toata informatia necesara pentru a servi interesului consumatorului.

De asemenea este interzis sa se mentioneze ca previn, vindeca sau inving bolile. De exemplu, veti gasi suplimentele „pentru articulatii”, dar nu „pentru artroza”. Lista ingredientelor trebuie sa cuprinda toti nutrimentii cu doza zilnica recomandata care nu trebuie depasita. Trebuie notat ca aceste avertismente sint prevazute pentru ca cei care consuma suplimentele sa aiba o alimentatie variata si echilibrata, gratie dozajului zilnic prescris.

Eticheta trebuie sa contina:

dozele recomandate; eventualele riscuri in caz de depasire a acestor doze; continutul complet in vitamine si minerale si analiza acestora.
De asemenea, producatorii nu au voie sa afirme ca o alimentatie variata nu furnizeaza toti nutrimentii necesari. Ei sint obligati sa indice ca aceste suplimente nu pot substitui o alimentatie normala. Avertismentul „a se tine departe de copii” este obligatoriu.

RETINETI!
Chiar daca le consumati ocazional sau daca sinteti un consumator zilnic, nu uitati ca alimentatia echilibrata ramine principalul aliat al sanatatii dumneavoastra.

Dr.Laura Margareta Bara
Medic medicina sportiva
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.