Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Va treziti in zori? Aflati avantajele

26 ianuarie 2016
Share

Structura genetica ne imparte in doua tipologii diametral opuse: cei care reusesc, fara pic de efort, sa se trezeasca si sa fie activi la primele ore ale zilei si cei morocanosi in zori, dar energici seara.

Aceste tendinte innascute nu sunt insa batute in cuie, o veste buna daca ne gandim ca tot mai multe studii dezvaluie beneficiile pentru sanatate ale trezitului dis-de-dimineata. Spre deosebire de „pasarile de noapte”, oamenii matinali, care se ridica din pat de indata ce suna alarma, oricat de devreme ar fi, par sa fie mai fericiti, sa aiba un indice de masa corporala (IMC) mai mic si, per total, sa fie mai sanatosi. Aceasta este concluzia unui studiu derulat de specialisti ai Universitatii Roehampton, Marea Britanie, in 2011. Si este departe de a fi singurul. Va invitam sa descoperiti ce beneficii ofera trezitul devreme.

 

15% din populatie este matinala, in timp ce 25% se afla la extrema opusa. Majoritatea insa se situeaza undeva intre. Dar si varsta joaca un rol important: copiii sunt matinali, adolescentii – mai degraba „pasari de noapte”, iar varstnicii – din nou, matinali.

 

Aveti timp pentru micul dejun

Nu mai este nicio noutate: expertii din lumea intreaga s-au pus de mult de acord ca micul dejun este foarte important pentru sanatate. Iar motivele sunt numeroase si variaza de la ajutorul oferit in lupta contra kilogramelor extra la reducerea riscului de diabet, boli cardiovasculare si tulburari cognitive. Cum programul incarcat transforma adesea micul dejun intr-o cafea bauta pe fuga si nimic altceva, daca reusiti sa va treziti mai devreme, cel mai probabil veti gasi timpul necesar si pentru o masa hranitoare: cereale integrale cu iaurt sau lapte, un ou fiert, o felie de paine integrala cu putin unt si/sau un fruct ori un pahar de suc natural (cu pulpa).

 

Cum deveniti matinal? Mergeti la culcare cu 10 minute mai devreme si setati-va alarma dimineata tot cu 10 minute mai devreme (fara temporizare!). Reglati-va, astfel, programul de somn pana cand ajungeti sa va treziti la ora pe care o doriti.

 

Duceti o viata mai activa

Persoanele matinale au mai multe sanse sa includa in programul zilnic si cateva minute de miscare, in special in prima parte a zilei, dezvaluie un studiu prezentat anul trecut la intalnirea Societatilor Profesionale de Cercetari asupra Somnului din SUA. In plus, un studiu realizat de cercetatori de la Scoala de Medicina Feinberg a Universitatii Northwestern din SUA a aratat, la randul sau, ca persoanele care fac miscare dimineata – chiar si iarna − au un IMC mai mic decat cele care fac exercitii in a doua parte a zilei. Miscarea dis-de-dimineata ofera energie, accelereaza metabolismul, sporind arderile de-a lungul intregii zile, regleaza apetitul si promoveaza alegerile alimentare sanatoase.

 

Sunteti mai optimist si productiv

Buna dispozitie si o perspectiva mai „roz” asupra vietii par sa fie caracteristici mai des intalnite la persoanele matinale decat la cele active in a doua parte a zilei, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Toronto, Canada. Una dintre explicatii ar fi faptul, sunt de parere expertii, ca persoanelor matinale le vine mai usor sa se adapteze programului de lucru 9:00 – 18:00 si isi organizeaza mai bine timpul, astfel incat sa fie productive la serviciu, iar, ulterior, sa gaseasca ragaz si pentru activitati recreative (cu prietenii, familia etc.).

 

Va odihniti mai binetrezit devreme

In contexul unui program de lucru care impune trezitul devreme, adaptarea rutinei de odihna este esentiala pentru a beneficia de un somn de calitate. Astfel, persoanele matinale, care se trezesc si se culca devreme fara prea mare dificultate, sunt avantajate in cursa catre o odihna de calitate si mai ferite, deci, de efectele nefaste ale privarii de somn: afectarea capacitatilor cognitive, a atentiei si a concentrarii, somnolenta, iritabilitate, scaderea libidoului, imbatranirea prematura, cresterea riscului de boli cardiovasculare, atac cerebral, diabet, depresie si altele.

 

Aveti parte de mai multa liniste

Viata agitata si stresanta, in care timpul liber a devenit un lux, are un impact major asupra sanatatii. In acest context, persoanele matinale se bucura de avantajul mai multor clipe libere, petrecute – foarte important – in liniste. Astfel, gratie catorva momente de respiro alocate dimineata, acestea isi incep ziua cu dreptul, putand recurge la tehnici de relaxare (meditatie, yoga), activitati placute (lectura unei reviste sau a unei carti, vizionarea unei emisiuni).

 

Dana Saporan

Surse: Womenshealthmag, Livescience

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.