Revista care te menține sănătos

Știri

Un „bisturiu inteligent” poate lupta cu cancerul

1 august 2013
Share

Pe viitor, operatiile chirurgicale de indepartare a tumorilor canceroase ar putea deveni mult mai precise. Acest lucru ar fi posibil datorita unui bisturiu care distinge instantaneu tesutul sanatos de cel tumoral. In aceste conditii, pacientii ar suporta mai putine operatii, ar avea cicatrice mai reduse si o sansa de supravietuire mai mare. De asemenea, bisturiul ar permite chirurgilor sa abordeze operatii considerate prea riscante pentru a fi realizate cu instrumentele obisnuite.

Dispozitivul-minune, inventat de dr. Zoltan Takats, de la Imperial College London, a fost „botezat” iKnife, si permite identificarea in timp real a tipului de tesut (normal sau canceros), astfel incat chirurgii sa poata realiza operatii cu un nivel de precizie nemaiintalnit pana acum. Mai mult, iKnife (care combina doua dispozitive: un bisturiu electric – deja utilizat in mare masura in salile de operatii – si un spectrometru de masa) poate realiza identificarea tipului de tesut la simpla atingere a acestuia, chiar in timpul interventiei, pe masura ce chirurgul opereaza.

De asemenea, indepartarea cu mai multa precizie a tesutului canceros va reduce rata de reaparitie a tumorilor si va mari sansele de supravietuire ale pacientilor. Intr-un studiu care a implicat operatii asupra a 91 de pacienti care sufereau de diferite cancere, iKnife a dovedit o precizie de 100%.

Aparatul este deja utilizat in trei spitale londoneze, in cadrul unui studiu mai larg. Daca testele vor avea succesul sperat, dispozitivul ar putea intra in uz pe scara larga in doi sau trei ani.

Cristina Ionescu

Sursa: Mail Online

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.