Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Trebuie să ne îngrijoreze papiloamele?

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
13 aprilie 2022
Share
Exclusiv online
Trebuie să ne îngrijoreze papiloamele?

Papiloamele sunt excrescenţe necanceroase ce apar la nivelul pielii. Acestea nu sunt agresive şi, de cele mai multe ori, nu prezintă motiv de îngrijorare. Însă, orice leziune la nivelul pielii trebuie investigată de medic.

Deşi nu sunt canceroase, papiloamele pot cauza complicaţii, disconfort sau pot duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului (de exemplu, în cazul femeilor diagnosticate cu papiloame la nivelul sânului).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Tipuri de papiloame

Există mai multe tipuri de papiloame, printre care:

  • Papiloamele genitale şi anale. Acestea sunt de culoarea pielii şi apar la nivelul vulvei, vaginului, penisului, scrotului sau al anusului. Au aspect de „conopidă”, pot fi individuale sau multiple şi pot avea dimensiuni variate (mari sau mici). Pot provoca mâncărimi, dar, de cele mai multe ori, nu sunt dureroase.
  • Papiloamele cutanate. Acestea apar mai frecvent la nivelul feţei sau la baza gâtului. De obicei, sunt de culoarea pielii, de dimensiuni mici.
  • Papiloamele axilare. Apar la nivelul axilei şi variază în dimensiuni. Sunt de culoarea pielii şi la atingere sunt mai moi.
  • Papiloamele bucale. Sunt moi, de dimensiuni mici, de culoare alb sau roz. De obicei, apar la nivelul mucoasei bucale, gingiei, limbii sau al palatului. Cresc în mărime după câteva săptămâni sau luni.

Cauzele apariţiei papiloamelor

Cea mai frecventă cauză de apariţie a papiloamelor este infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), în special în cazul papiloamelor de la nivel genital sau anal. Însă, în unele cazuri, pot să apară şi din cauza fumatului sau pot avea cauză necunoscută.

Sunt papiloamele periculoase?

Orice leziune sau excrescenţă poate stârni îngrijorare. Însă, medicul vă poate confirma dacă papiloamele prezente sunt periculoase sau nu. Diagnosticul de papilom benign nu este un motiv de îngrijorare.

Oricum, acestea ar trebui tratate, in special daca apar iritaţii, durere sau alte semne legate de acestea.

Papiloamele în sarcină

În cazul majorităţii femeilor, papiloamele genitale nu cauzează probleme în timpul sarcinii. De asemenea, riscul de a transmite infecţia fătului este scăzut. Daca aveţi papiloame genitale sau o infecţie cu HPV şi aveţi griji legate de sarcină, cel mai indicat este să discutaţi cu medicul în legătură cu acestea.

Vaccinarea impotriva HPV: adevaruri si controverse

papiloame, tipuri de papiloame, cauzele papiloamelor, tratament papiloame, infectia cu HPV, papiloamele,

Cum scăpăm de papiloame

Decizia de a trata papiloamele depinde de localizare şi de problemele apărute. De cele mai multe ori, papiloamele sunt inofensive şi nu necesită tratament. Însă, când acesta este necesar, se efectuează distrugerea sau îndepărtarea acestora.

Papiloamele se pot trata prin următoarele metode:

Tratament medical

  • Cauterizare – implică arderea ţesutului în exces şi îndepărtarea prin chiuretaj
  • Excizia – îndepărtarea chirurgicală a papilomului
  • Chirurgia cu laser – este o procedură prin care distrugerea este efectuată prin intermediul laserului
  • Crioterapia – îngheţarea ţesutului
  • Injectarea de nitrogen lichid la nivelul papilomului sau aplicarea acestuia local

Tratament naturist

Rostopasca este o plantă perenă ce aduce numeroase beneficii pielii. Aceasta poate fi combinată cu usturoi, cimbru sau oregano pentru o eficienţă sporită. Aplicarea sucului sau cremei de rostopască pe papiloame este probabil cel mai eficient tratament naturist pentru acestea.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.