Binecunoscutul zgomot laringian „hic”, adica sughitul, consta intr-o inspiratie brusca terminata subit, ca si cum ar fi impiedicata de ceva. Se poate repeta cu frecventa variata si poate avea intensitati variate. Uneori sughitul este de-abia perceptibil, alteori poate fi insotit de tulburari respiratorii, tulburari de inghitit, regurgitatii, cianoza, insomnii, neliniste.
Mecanismul de producere al sughitului este inspiratia spontana provocata de o contractie brusca a diafragmului cu spasm involuntar si clonic al acestuia. Oprirea subita a inspiratiei cu zgomotul respectiv este cauzata de contractia clonica a glotei si vibratia corzilor vocale sub actiunea curentului de aer care, absorbit brutal, trece vijelios prin orificiul glotic intredeschis.
Excitatia declansatoare se face prin stimulii nervosi de la nivel visceral, periferic (diafragma, stomac, pleure, abdomen), condusi prin nervul frenic sau vag, pe cale umorala (uree, in insuficienta renala), sau prin stimuli care actioneaza direct asupra centrilor nervosi (procese patologice cerebrale).
Cauzele sughitului
Se disting trei cauze principale ale sughitului:
1. cauze locale organice care actioneaza reflex asupra centrilor sughitului:
distensia stomacului prin ingurgitarea rapida, masiva (mese abundente), aerogastrie, aerofagie, aerogastrocolie; ingestie de alimente picante, condimentate, alcool, consum de lichide gazoase, reci sau fierbinti; gastrite, perforatie gastrica, cu peritonita ulcer duodenal, hernie diafragmatica, hernie hiatala; pancreatita, neoplasm pancreatic; afectiuni intestinale (enterite, colite, parazitoze intestinale, ocluzie intestinala); afectiuni ale colecistului; apendicita acuta sau cronica; litiaza renala, infectii urinare; afectiuni ginecologice si sarcina; peritonite, abcese subfrenice; pneumonii de lob inferior, pleurezii, cancer pulmonar; pericardite uscate sau cu lichid; infarct miocardic posterior sau inferior; tumori mediastinale, esofagiene, diverticuli esofagieni, esofagite; emotii;· rar, parul in urechea externa, herpes zoster, varicela, retentia urinara, post anestezie generala.
2. Conditii patologice generale, toxice, infectioase, ce actioneaza asupra sughitului pe cale umorala-sangvina (uremie in insuficienta renala, insuficienta hepatica grava cu fenomene toxice, acidoacidoza diabetica, guta, spasmofilie, alcoolismul acut).
3. Conditii neuropatologice actionand direct asupra centrilor nervosi superiori: encefalie, hidrocefalie, hipertensiune intracraniana, tumori cerebrale, epilepsii, sifilis, afectiuni psihiatrice.
Uneori nu se poate depista o cauza a sughitului. Atunci putem vorbi de sughit nevrotic sau psihogen.
Este important de diferentiat sughitul datorat unei situatii benigne, incidentale, legate de alimentatie (cantitatea, tipul alimentelor sau lichidelor) fata de situatia in care sughitul este doar un simptom initial (in cadrul bolilor acute chirurgicale, neurologice, infectioase sau tumorale).
Tratamentul vizeaza in primul rand cauza. Chiar daca aceasta nu se descopera imediat trebuie facut un tratament simptomatic, pentru ca sughitul pe langa faptul ca este neplacut, jenant, incomod, poate deveni o cauza de prabusire a organismului prin nealimentare, nesomn, neliniste, suferinta.
Metoda de tratament
Mijloacele recomandate de tratament sunt numeroase si se adreseaza in special nervilor frenici si vagi, apoi sistemului nervos. Multe mijloace sunt empirice sau semiempirice, toate incearca sa scurtcircuiteze reflexul de sughit, sa rupa cercul vicios. Faptul ca sunt recomandate atat de multe metode, arata ca niciuna nu are o eficacitate unanima (fiecare reusind in anumite cazuri, esuand in altele). De aceea, este bine sa fie cunoscute cat mai multe pentru a le putea incerca, pe fiecare, la nevoie.
Mijloace simple – empirice:
aspiratie brutala de aer, oprirea prelungita a respiratiei dupa o inspiratie fortata, cu blocarea diafragmului, eventual cu urechile si narile astupate; respiratii profunde, repetate in serie; putin otet sau zahar pe limba; gargara cu apa de la gheata sau cu bautura fierbinte; ingerarea unei mari cantitati de apa, cu inghitituri fortate, repetate, cu trunchiul aplecat inainte; masaj intens, profund in regiunea cervicala, C 3, 4, 5, posterior sau aplicare pe ceafa in aceasta zona de apa rece, gheata; compresia unui glob ocular sau a unui sinus carotidian; excitatie nasala sau faringiana cu o pana sau hartie pentru a provoca stranut; manevre de provocare a vomei; compresie abdominala, epigastrica, direct sau prin flexia genunchilor pe abdomen, aplicari de comprese reci sau calde pe abdomen.
Alte metode de terapie
Metoda cea mai eficienta de tratament este prin stimularea faringelui printr-o sonda introdusa nazal sau bucal, miscata de mai multe ori in sus sau jos, ajungand pana la voma. Medicamentele recomandate sunt si ele numeroase, de exemplu oral-tinctura de valeriana eterata, eter pe zahar, picaturi de zahar, vomitive.
Dintre metodele eroice enumeram: simpla punctie lombara, anestezie generala 30-60 minute, injectie intravenoasa cu metoclopramid, somnoterapie, psihoterapie. ~n caz de rezistenta mare, ca ultime mijloace, pot fi aplicate atacul frenicului prin novocainizare (blocaj prin infiltratie sau alcoolizare sau frenectomie stanga, apoi dreapta).
Evident ca un sughit provocat de o cauza banala trebuie sa cedeze dupa un timp la una din aceste manevre sau medicatiile de mai sus, iar uneori cedeaza spontan. Daca persista sau tinde sa se cronicizeze, denotand astfel o cauza permanenta mai mult sau mai putin grava, atunci gasirea acesteia si inlaturarea sau anihilarea ei devin imperios necesare. {i in aceste cazuri, pentru usurarea episodica a suferintei bolnavului, se pot aplica si mijloacele terapeutice simptomatice mai sus mentionate.
Dr. Garofita Nicolae
Medic primar medicina de familie
SC Garomed SRL
Tel.: 031.809.15.77
E-mail: [email protected]
scrisul este bine gandit,logic si deasemenea corect.Si eu am avut o problema cu sughitul,iar toti colegi radeau(am fost foarte jenata)..asa ca am intrat pe internet si am descoperit cauzele sughitului si deasemenea si tratamentul.
Care ar fi tratamentul ?
MAM SATURAT SA SUGHIT DA DIN TOT CE SA ZIS MAI SUS DESPRE SUGHIT NU AM INTELES NIMIC ESTE EXPLICAT IN LIMBA MEDICINALA IMI EXPLICA SI MIE CINEVA DE CE SUGHIT ASA DE MULTE ORI ODATA LA 10 20 MINUTE
Buna ziua,
Sughitul apare datorita contractiilor spastice, repetate aparute la nivelul diafragmei (membrana musculo tendinoasa ce separa cavitatea toracica de cea abdominala, fiind cel mai important muschi inspirator). Aceasta succesiune de contractii determina aparitia zgomotului atat de specific sughitului. De cele mai multe ori sughitul apare secundar distensiei stomacului fie datorita unui pranz copios, fie datorita ingerarii de alimente care irita stomacul (ardei iute, piper, bauturi alcoolice). O alta cauza a aparitiei este si consumarea alimentelor mult prea repede fara ca acestea sa fie bine mestecate. De asemenea stresul poate provoca aparitia sughitului. In ce priveste sughitul rebel, cronic exista mai multe cauze posibile si anume: iritarea nervului vag, afectiuni ale sistemului nervos central (tumori, scleroza multipla etc), probleme metabolice (hipocalcemie, hiponatremie), febra sau secundar unor tratamente medicamentoase. Iti recomand o vizita la medic pentru a elucida cauza acestei probleme. De asemenea trebuie avut in vedere faptul ca sughitul persistent necesita tratament medicamentos, tratament ce trebuie hotarat in urma unui control medical amanuntit.
Dr. Alin Popescu
Multumesc frumos Dr. Alin Popescu acum am inteles, nu am stiut ca e atit de grav incit trebue iterventie medicala, neaparat voi face o vizita medicului cu aceasta problema si ma voi trata fiindca chear a inceput sa sughit foarte des si deranjant. va multumesc
Buna ziua,
Nu este ceva grav insa avand in vedere ca persista este bine sa va vada un medic.
Dr. Alin Popescu
Ce s-ar mai putea face când medicii la care s-a apelat nu găsesc cauza sughiţului? Sora mea a făcut 2 endoscopii, raze cu bariu, biopsie din stomac.Nu are niciun diagnostic. Nu poate înghiţi nimic, sughite mereu.Este disperată.
Buna ziua,
In cazul in care nu s a gasit nici o cauza in sfera digestiva exista posibilitatea ca problema sa fie de ordin neurologic. Va sfatuiesc sa mergeti la neurolog pentru a efectua un control.
Dr. Alin Popescu
Eu deasemenea sughit foarte des.Am cite 1-2 sughituri scurte odata la 5-10 minute.Deviune deja enervant.Stie cineva daca acesta poate fi rezultatul faptului ca consum foarte multa apa in timpul mesei?Si ce trebuie sa fac ca sa nu mai sughit.Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa nu mai consumati apa in timpul mesei deoarece prin distensia gastrica poate aparea contractia involuntara a diafragmului si implicit sughitul. Ca metode de contracarare a acestor episoade de sughit va sfatuiesc sa inghititi bucatele de zahar granulat sau sa muscati dintr-o felie de lamaie. In cazul in care sesizati ca aceasta problema nu dispare si ca se cronicizeaza va sfatuiesc sa va adresati unui medeic deoarece sughitul prelungit poate ascunde o sumedenie de afectiuni ca cele ale sistemului nervos central (scleroza multipla, leziuni vasculare, tumori), hernia hiatala, iritatia nervului vag cat si diverse afectiuni metabolice ca hipocalcemia sau hipopotasemia. De asemenea consumul de alcool (mai ales in timpul mesei) intretine aparitia sughitului.
Dr. Alin Popescu
Multumesc frumos,incerc demult sa imi interzic consumul de apa in timpul mesei,dar practic nu pot minca daca nu consum apa,e deja o deprindere sau o dependenta.Referitor la felia de lamaie,cind trebuie sa musc din sea,in timpul mesei?multumesc.
Buna ziua,
Faptul ca beti apa in timpul mesei nu este o dependenta ci pur si simplu un obicei prost de care cu putina ambitie veti putea scapa. O sa fie un pic mai dificil la inceput dar cu timpul veti putea manca fara sa mai simtiti nevoia sa beti apa. In ceea ce priveste lamaia aceasta trebuie consumata in momentul in care apare sughitul (fie ca acest lucru se intampla in timp ce mancati fie ca nu).
Dr. Alin Popescu
de ce un om in varsta de 77 de ani sughite non -stop de trei zile ce trebuie sa faca
Buna ziua,
Din pacate sughitul rebel care persista multa vreme poate ascunde o serie de alte afectiuni motiv pentru care va sfatuiesc sa mergeti la medicul curant pentru o evaluare amanuntita.
Dr. Alin Popescu
care este tratamentul
Buna am o fetita de 4 ani de cand am nascuto are probleme cu sughitu cate trei patru zile sughita si dupa ce i trece o buna perioada de timp (2-3 luni) nu mai sughita. Cand am nascut mi sa spus ca are un suflu sistolic la inima s-ar putea sa fie asta problema? Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Existafoarte multe cauze pentru sughit insa cel mai bine ar fi ca cea mica sa mearga la un pediatru pentru o serie de investigatii. Daca este o problema cardiologica aceasta poate fi transata dupa o ecografie cardiaca.
Dr. Alin Popescu