Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cele mai comune boli autoimune si tratamentul acestora

8 decembrie 2015
Share

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul impotriva bolilor. La o persoana sanatoasa, sistemul imunitar recunoaste bacteriile si virusurile ca fiind invadatori straini si ataca. La altele insa, sistemul imunitar nu functioneaza corect si incurca tesuturile sanatoase cu unele straine, atacandu-le. De aici si aparitia bolilor autoimune. Exista in jur de 80 de tipuri de boli autoimune. Multe dintre ele au simptome similare, de aceea sunt destul de greu de diagnosticat.

Un pacient poate suferi de doua boli autoimune in acelasi timp. Din pacate, tratamentele se concentreaza mai mult pe ameliorarea simptomelor, nu pe disparitia in totalitate a bolii, deoarece vorbim despre boli cronice.

Cele mai comune boli autoimune

  • Artrita reumatoida: inflamarea articulatiilor si a tesuturilor din jur;

  • Lupusul eritematos sistemic: afecteaza pielea, articulatiile, rinichii, creierul, precum si alte organe;

  • Boala celiaca: o reactie la gluten (intalnit in grau, secara, orz) ce provoaca daune la nivelul mucoasei intestinului subtire;

  • Vitiligo: pete albe pe piele cauzate de pierderea pigmentului, ca urmare a slabirii melanocitelor (celulele pigmentare);

  • Sclerodermia: o boala provocata de supraproductia de colagen in tesutul conjunctiv, ce cauzeaza schimbari la nivelul pielii, vaselor de sange, muschilor, organelor interne;

  • Psoriazisul: o afectiune a pielii caracterizata prin roseata, iritatie, piele ingrosata, solzoasa cu tenta albicioasa;

  • Bolile inflamatorii intestinale: un grup de boli care apar la nivelul colonului si intestinului subtire;

  • Tiroidita Hashimoto: inflamatia glandei tiroide;

  • Boala Addison: distrugerea glandei suprarenale, secretia insuficienta a unor hormoni;

  • Boala Basedow-Graves: hiperfunctia tiroidei;

  • Artrita reactiva: inflamarea articulatiilor, ochilor;

  • Sindromul Sjogren: uscaciunea ochilor si a gurii;

  • Diabetul tip I: distrugerea celulelor care produc insulina in pancreas.

De ce ataca sistemul imunitar celulele sanatoase

Cauza exacta a bolilor autoimune este necunoscuta. Exista mai multe teorii potrivit carora mai multi factori ar putea duce la aparitia acestor boli. Printre acestia, se numara bacteriile, virusurile, anumiti factori din mediul inconjurator, anumite substante iritante, dar si medicamente. De asemenea, persoanele care au in familie rude care sufera de boli autoimune sunt, la randul lor, predispuse.

Simptomele bolilor autoimunesecundara

Simptomele variaza in functie de boala. Printre simptomele cel mai des intalnite se numara starea de oboseala si febra. Simptomele se agraveaza in timpul crizelor, iar intensitatea lor este mai redusa in perioadele de remisie. Printre cele mai afectate organe si tesuturi amintim articulatiile, muschii, pielea, globulele rosii, vasele de sange, tesutul conjunctiv, glandele endocrine. Pentru a se pune un diagnostic de boala autoimuna se realizeaza teste ce presupun identificarea anticorpilor produsi de organism.

Tratament

Bolile autoimune sunt boli cronice. Asadar, pacientii nu se pot trata in totalitate, pot doar sa tina sub control simptomele. Dieta echilibrata, miscarea, odihna, suplimentele alimentare, reducerea stresului, limitarea expunerii la soare sunt pasi pe care-i puteti urma pentru a reduce simptomele resimtite. Unele terapii precum acupunctura sau hipnoza pot functiona. Din punct de vedere medical, se pot face transfuzii de sange (daca sangele a fost afectat), se pot administra medicamente antiinflamatoare, analgezice, imunosupresoare etc.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Healthline.com; Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.