Revista care te menține sănătos

Știri

Stresul si depresia pot accelera procesul de imbatranire

25 februarie 2012
Share

Stresul poate avea mai multe efecte nocive asupra organismului uman. Multe dintre acestea sunt acut resimtite de catre persoana afectata, insa multe dintre ele raman nestiute, printre care si scurtarea lungimii teleomerilor. Teleomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice, sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor, cu rol de a impiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a intarzia procesul de imbatranire.

Teleomerii sunt sensibili la stres si depresie, fiind afectati de acesti factori care duc la scurtarea lor prematura.

Intr-un nou studiu, oamenii de stiinta au analizat legatura intre lungimea teleomerilor, stres si depresie. Cercetatorii au masurat lungimea teleomerilor pacientilor cu tulburare depresiva majora, precum si a oamenilor sanatosi. Au mai masurat, de asemenea, nivelul de stres prin examinarea nivelului de cortizol si prin intermediul unor chestionare.

In urma analizei rezultatelor s-a descoperit ca lungimea teleomerilor era mai mica la pacientii care sufereau de depresie, fiind asociata cu un nivel scazut de cortizol atat la persoanele sanatoase, cat si la cele deprimate. Asadar, stresul joaca un rol extrem de important, iar legatura dintre stres si scurtarea teleomerilor este una stransa.

Ruxandra Raica

Sursa: www.newkerala.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.