Revista care te menține sănătos

Știri

Artroza: implanturi inovatoare pentru repararea cartilajului

17 iunie 2016
Share

Articulatia este o formatiune anatomica ce uneste doua oase vecine si permite miscarea. Mobilitatea articulatiilor este asigurata de catre cartilaj care imbraca extremitatile osoase. Acest cartilaj este insa fragil si poate disparea in timp.

In prezent, in afara de proteze, una dintre tehnicile utilizate pentru repararea cartilajului presupune injectarea pacientului cu propriile celule cartilaginoase, dar rezultatele nu sunt intotdeauna satisfacatoare.

O noua generatie de implanturi

O echipa de la Universitatea din Strasbourg, Franta, a proiectat o noua generatie de implanturi inteligente care contribuie la repararea articulatiei deteriorate. Datorita celulelor stem, pe langa faptul ca se repara cartilajul, implantul regenereaza osul subcondral. Tehnica a fost deja validata pe animalele de laborator si, in curand, expertii vor initia studii clinice pe subiectii umani. Testele vor fi efectuate pe un numar de 30 de pacienti din Franta, Marea Britanie si Spania (intre 18 si 50 de ani) cu leziuni la nivelul genunchilor. Implantul deja patentat va putea fi implantat printr-o interventie chirurgicala. Tehnologia ar putea fi de ajutor in cazul artrozei sau leziunilor la genunchi.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.