Revista care te menține sănătos

Știri

Atentie mamici! Hipertensiunea in timpul sarcinii poate cauza obezitate la copii!

11 octombrie 2017
Share
Atentie mamici! Hipertensiunea in timpul sarcinii poate cauza obezitate la copii!

Rezultatele alarmante ale unui studiu arata ca femeile gravide care sufera de hipertensiune arteriala au un risc cu 49% mai mare de a avea copii obezi. Cercetarea, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Qingdao (China) si de la Universitatea Cambridge (SUA) in China, in perioada 1999-2013, reprezinta primul studiu care demonstreaza fara echivoc legatura dintre tensiunea arteriala crescuta a mamelor si obezitatea sau excesul de greutate la copii.

In cadrul studiului, cercetatorii au verificat tensiunea viitoarelor mame in fiecare trimestru de sarcina, observandu-se ca hipertensiunea in trimestrul II a crescut cu 49% probabilitatea de a avea copii cu exces ponderal ori obezitate. In plus, oamenii de stiinta au verificat greutatea copiilor la varstele de 4 si 7 ani.

Pana in 2025 peste 70 de milioane de copii ar putea suferi de obezitate

Hipertensiunea in sarcina poate cauza scaderea fluxului de sange la nivelul placentei, creste posibilitatea unei boli cardiovasculare a copilului in viitor, dar si o posibila nastere prematura. Oamenii de stiinta precizeaza ca exista riscuri si pentru femeile care nu au hipertensiune, dar au valorile tensiunii arteriale mari, la limita superioara a intervalului normal. Specialistii recomanda medicilor sa verifice regulat tensiunea arteriala a femeilor gravide, pe intreaga perioada a sarcinii.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul copiilor (de la 0 la 5 ani) cu exces ponderal sau obezitate a crescut la nivel global, de la 32 de milioane in 1990 la 42 de milioane in 2013. Estimarile, extrem de ingrijoratoare, arata ca numarul ar putea ajunge la 70 de milioane pana in 2025. OMS atrage atentia ca fara interventie medicala acesti copii vor ajunge sa sufere de probleme cu greutatea si la maturitate si de afectiuni cardiovasculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.