Revista care te menține sănătos

Știri

Persoane care ar trebui sa consume mai multa vitamina C

29 octombrie 2015
Share

Doza de vitamina C recomandata pentru un adult este de 110 mg/zi. Mai multi experti sustin insa ca aceasta ar fi insuficienta pentru nevoile noastre. Anumite categorii de persoane ar trebui sa consume mai multa vitamina C.

Organismul sportivilor, de exemplu, are nevoie fie de 100 mg de vitamina C la 1.000 de calorii consumate (fara a depasi doza de 1g/zi), fie 210 mg pentru o persoana care arde 2.300 de calorii/zi.

Alte categorii de persoane

Fumatorii au nevoie de o doza mai mare de vitamina C deoarece aceasta este un detoxifiant eficient al substantelor nocive din tigari, care se depun in organism. Persoanele care fumeaza sunt sfatuite sa consume 130 mg de vitamina C pe zi. Acelasi sfat este valabil si pentru femeile insarcinate, in cazul carora un aport suplimentar este de dorit, desi pentru fat cele mai importante raman vitamina B9, iodul, zincul si acizii grasi Omega-3. In ceea ce priveste persoanele in varsta, rezervele sunt, in general, mici, insa de obicei in organism exista un nivel mult prea mare de fier, iar vitamina C creste absorbtia de fier. Mare atentie la acest aspect! Exista risc de supradozaj? Cand este in exces, vitamina C se elimina prin urina si poate conduce la un tranzit rapid, provocand diaree. In caz de hemocromatoza (acumulare de fier in organism), aportul de vitamina C reprezinta o contraindicatie.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.